Uitkijktoren De Reuselhoeve

Deze 15 meter hoge uitkijktoren biedt uitzicht over het aangrenzende natuurgebied. Tevens is er vanaf het bovenste bordes een 120 meter lange tokkelbaan. 

Projectomschrijving

De uitkijktoren is een onderdeel van de herinrichting van de Reusel. Samen met staatsbosbeheer en het waterschap heeft De Reuselhoeve dit plan ontwikkeld. Het is een 15 m hoge uitkijktoren met tussenbordes, en bovenin een afgesloten binnenruimte met stalen puien. Dit maakt het mogelijk over het gehele gebied De Hilver uit te kijken en rivier De Reusel te zien liggen. 

(Staal)constructie

Staalconstructie is 15 m hoog, gecombineerd met geimpregneerde boomstammen. Onderste deel bestaat uit een grote wenteltrap met rustplateau naar het 1e uitkijkbordes. Vervolgens staat er een rechte trap met tussenbordes naar het bovenste uitkijkbordes. Op het 2e uitkijkbordes ligt het vertrekpunt voor een 120 m lange tokkelbaan. De staalconstructie weegt 18000 kg en is thermisch verzinkt, De grote buiskolom met wenteltrap is geschoopeerd en gespoten.

Bouwkundig concept

Samenspel van hout en staal moet de sterkte verzorgen waarbij vooral ook het visuele aspect belangrijk is.

Constructieve details

Verbinding van de bomen met het staal is voorzien met stalen messen. Daar een boom nooit maatvast is, is er een stalen mal gemaakt waarin de bomen gelegd konden worden. Zodoende konden de bevestigingsgaten en sleuven voor de bevestiging van de staalconstructie vooraf, in de werkplaats worden aangebracht.

Bijzondere aspecten

Het bovenbordes bevat een afsluitbare glazen ruimte met uitzicht op het natuurgebied De Hilver. Men kan buitenom rondlopen, de frisse lucht opsnuiven, of beschut en droog in de panoramakamer wegdromen.

Uitvoering

De afgesloten ruimte bovenin te toren is eveneens geschikt voor vergaderingen, workshops et cetera. Door een luie trap en rustplateaus is de toren ook toegankelijk voor oudere bezoekers.

Opdrachtgever:
De Reuselhoeve, Moergestel (NL)

Hoofdaannemer:
Reijrink Constructiebedrijf, Esbeek (NL)   

Staalbouwer:
Reijrink Constructiebedrijf, Esbeek (NL)  

Architect:
Ad Roefs Architect, Tilburg (NL)  

Studiebureau:
Archimedes Bouwadvies, Eindhoven  

Bouwtijd:
2015

Fotograaf:
Reijrink Constructiebedrijf, Esbeek (NL)