Tropische kas voor Botanische tuin Flora

Flora Botanischer Garten in Keulen is één van de belangrijkste botanische tuinen van Duitsland. In 2021 rijst een compleet nieuwe botanische glasconstructie uit de grond. In deze bijzondere botanische kas met een oppervlakte van 3.000 m2 wordt een tropisch en een woestijnklimaat nagebootst.

Binnenin deze constructie is het van essentieel belang dat het klimaat optimaal is voor de tropische planten, zij vragen namelijk om een erg hoge luchtvochtigheid en een enorme hoeveelheid daglicht toetreding.

Naast de glasconstructie van de botanische kas realiseren we ook een oranjerie die met een luifel is verbonden. Op deze manier kunnen bezoekers ook bij slecht weer comfortabel naar een andere bestaande kas lopen.

Architect Königs is erin geslaagd om in het ontwerp zo veel mogelijk glas, maar liefst 4500 m2 geïsoleerd glas, te gebruiken. Het toepassen van een slimme ellipsvormige stalen constructie, direct onder het glasoppervlak maakt het mogelijk zoveel mogelijk zonlicht door te laten met een minimale schaduwwerking. Dit in combinatie met speciaal extra licht-doorlatend isolatieglas is ideaal voor de bijzondere inheemse planten in de kas.

Doordat in het grootste gedeelte van de botanische tuin een tropisch regenwoudklimaat wordt nagebootst is de luchtvochtigheid erg hoog. Hiervoor moet de toe te passen staalconstructie goed beschermd worden tegen corrosie. Er is gekozen om de gehele staalconstructie te stralen en thermisch te verzinken met een minimale gegarandeerde laagdikte, volgens opgave van de klant. Dit in tegenstelling tot andere verfsystemen met als belangrijkste reden het staal zo goed mogelijk te beschermen tegen o.a. roestvorming.

Met deze goede zinklaag willen we ook voorkomen dat kleine beschadigingen uiteindelijk tot grote problemen gaan leiden. De zinklaag zorgt bij deze kleine beschadigingen voor de blijvende bescherming, zowel inwendig als uitwendig. Bovendien ziet de verzinkte staalconstructie er in combinatie met het aluminium vliesgevelsysteem geweldig uit.

Unique arched glass construction build by Smiemans Projecten for Botanical garden Flora in Cologne (DE)

 
 
OPDRACHTGEVER:
Gemeente Köln (D)
 
HOOFDAANNEMER:
Smiemans Projecten/EdenParks (NL)
 
STAALBOUWER:
Ferros Staalbouw (NL)
 
ARCHITECT:
Königs Architecten (D)
 
STUDIEBUREAU:
Assmann beraten + planen (D)
 
BOUWTIJD:
2020
 
FOTOGRAAF:
Smiemans