Trappartij met uitzichtplatform ENCI-groeve

Het uitzichtplatform bestaat uit 2 stalen liggers van elk 20m lang. De 40m hoge trappartij vormt een verbinding tussen de Sint-Pietersberg en de kalksteengroeve. 

Projectomschrijving

Stalen platform bestaande uit 2 stalen liggers van 20m lang. De liggers zijn verankerd in een blok van gewapend beton, dat is weggewerkt in de ondergrond. Het platform strekt zich vanuit de bosrand over de groeverand en bevindt zich op 40m boven de bodem van de groeve. Vanaf het platform heeft men een spectaculair uitzicht. Via een eerste afdaling met een prefab betonnen trap bereikt men de stalen trap met tussenbordessen, die parallel loopt met de bergwand tot aan de ingang van de ondergrondse mergelgang. De trap is ter plaatse van de tussenbordessen verankerd in de mergelwand. 

(Staal)constructie

Het platform bestaat uit 2 stalen liggers van 20m lang en 500mm breed en een hoogte verlopend van 500 naar 1900mm. De vloer van het platform bestaat uit stalen roosters. De stalen trap bestaat uit thermisch verzinkt staal met roostertreden en een balustrade van thermisch verzinkte staanders en een thermisch verzinkte reling. 

Het gehele project moest passen in deze natuurlijke omgeving en onderhoudsarm zijn. Na de oplevering is het project overgedragen aan Natuurmonumenten. 

Constructieve details

De verankering van de trap in het zachte mergel vereiste een bijzondere constructie. Hiertoe werden ter plaatse van de bordessen gaten in de mergel geboord (plaatselijk tot 6,0m), waarin stalen liggers werden geschoven, die met gietmortel werden vastgezet. Het uitkijkplatform moest vrij boven de groeve uitsteken. Hiertoe is er een ankerblok van 2 x 4,5 x 10m gewapend beton gemaakt. Hierin werden de stalen liggers met stalen bussen en liggers vastgezet. 

Bijzondere aspecten

De trap maakt de kalksteengroeve beter toegankelijk voor de recreanten. Op een hoogte van 40m kunnen bezoekers afdalen door miljoenen jaren geschiedenis. In de wand kunnen zij de fossielen van dichtbij bekijken. 

Uitvoering

Werken op grote hoogte was een uitdaging. We plaatsten een gigantisch ankerblok alleen voor de uitvoering. Op dit ankerblok kwam een grote lier te staan die stevig verankerd werd in een betonblok met staalkabels, daar zat dan de machine aan die de ankers ging boren. Het uitzichtplatform was natuurlijk het spannendste stuk: liggers van 20m lengte, waarvan 2m in de betonnen verankering verdwijnt. 

Opdrachtgever:
Stichting Ontwikkelingsmaatschappij ENCI-groeve, Maastricht (NL)
 
Hoofdaannemer:
Knols Projects, Maastricht (NL)
 
Staalbouwer:
Visser Staal, Landgraaf (NL)
 
Architect:
RDVA Architects i.s.m. Castermans Engineers, Amsterdam (NL)
 
Studiebureau:
Castermans Engineers, Gronsveld (NL)
 
Bouwtijd:
oktober 2015
 
Fotograaf:
Bjorn Frins - Speer Multimedia / Maité Thijssen
Trappen - vele dimensies en gezichten

Trappen - vele dimensies en gezichten

Thermisch verzinkte trappen voegen absolute meerwaarde toe aan hun omgeving. 

Verwante projecten

Ook interessante projecten