Transformatie oude Storkfabriek Amsterdam: Foodmarkt Jumbo, De Overkant

Een aantal beeldbepalende blikvangers uitgevoerd in thermisch verzinkt staal

In opdracht van Jumbo Supermarkten maakte Rijnboutt een ontwerp voor het herbestemmen van een deel van de oude Storkfabriek in Amsterdam-Noord tot een Jumbo-versmarkt. In de monumentale loods is een bijzondere winkel gebouwd rond het thema voeding, met diverse stands en restaurants die food uit alle delen van de wereld bereiden, serveren en verkopen. De Foodmarkt is zo een bijzondere fusie van retail en horeca, met een educatieve, culturele en recreatieve invalshoek.

Belangrijk uitgangspunt was het behoud van de industriële sfeer van zowel de fabriek als het terrein en het zoveel mogelijk hergebruiken van op de locatie aanwezige bouwmaterialen. Architect Mattijs Rijnboutt: “Het gelimiteerde budget voor deze opdracht leek aanvankelijk een beperkende factor, maar heeft uiteindelijk onze creativiteit juist gestimuleerd. Zo is in de gevels een aantal ingrepen gedaan om de nieuwe entree en de expeditie van de versmarkt te realiseren. Deze sluiten aan bij het industriële karakter van het complex, maar hebben een terughoudende en eigentijdse vormgeving. Delen zijn vernieuwd, schoongemaakt en hersteld, en er zijn nieuwe kozijnen en glas geplaatst. De voorgevel is in oude luister hersteld met behoud van het patina met als doel de rijke gelaagdheid van de geschiedenis van dit industriële erfgoed te tonen. Details en constructie zijn tot een expressief onderdeel van de winkelbeleving gemaakt. Op het voorterrein is, met een knipoog naar het vroegere industriële gebruik, een staalconstructie geplaatst die de voetganger begeleidt naar de entree van de versmarkt.”

In het project zijn een aantal beeldbepalende blikvangers uitgevoerd in thermisch verzinkt staal. Dit is een zeer bewuste keuze geweest, met name omdat dit materiaal uitstekend aansluit bij het industriële karakter van het complex. Zo is de hoofdentree van de versmarkt benadrukt door deze te voorzien van een thermisch verzinkt stalen kader en is er om de routing naar de hoofdentree te benadrukken een van thermisch verzinkt staal gemaakt staketsel geplaatst op het voorliggende parkeerterrein. Daarnaast zijn een aantal (reeds bestaande) kozijnen voorzien van robuuste randen van thermisch verzinkt staal.  

Opdrachtgever:
Jumbo Supermarkten, Veghel / Eigen Haard, Amsterdam (NL)
 
Hoofdaannemer:
Van Wijnen, Rosmalen (NL)
 
Staalbouwer:
van Kessels Wegenbouw, Geldermalsen (B)
 
Architect:
Rijnboutt, Amsterdam (B)
 
Studiebureau:
IMd Raadgevende Ingenieurs, Rotterdam (B)
 
Bouwtijd:
januari 2015
 
Fotograaf:
Kees Hummel