Transferiumgebouw bedrijvenpark Westfields

Volledige staalconstructie in thermisch verzinkt staal

Het parkeerterrein (PB), gelegen op een gedeelte van het bedrijvenpark Westfiels (het bedrijventerrein aan de oostkant van Oirschot), biedt ruimte voor zo'n 750 auto's voor lang parkeren. Parkeerplaatsen voor PB zijn via de website van Eindhoven Airport te reserveren. Vier keer per uur rijdt er gedurende de openingstijden een gratis shuttlebus naar de terminal. Momenteel wordt de capaciteit uitgebreid met nog een 750 parkeerplaatsen.
Het tranferiumgebouw is centraal gelegen op het terrein en doet dienst als wachtruimte. Tevens zijn hierin de sanitaire voorzieningen en technische ruimten (t.b.v. installaties op het terrein) ondergebracht. Het wachtgedeelte heeft een transparant karakter, zodat de gebruiker zicht heeft op de naderende bus en de omgeving. De overige functies zijn voorzien van een dichte, houten gevel.
Het gebouw bestaat uit een eenduidig volume, waarover een losse, gebogen luifel is geplaatst. Gezien vanaf de zijkant heeft deze luifel het profiel van een vliegtuig. De luifel is strak vormgegeven in thermisch verzinkt staal en omarmt het daarondergelegen houten gebouw. De afwisseling in materialisatie en kleur geven het geheel een harmonische uitstraling. Het dak is in blauw EPDM vormgegeven, dat deze kleurstelling versterkt.

Thermisch verzinkte elementen

De volledige staalconstructie is thermisch verzinkt. Dit geldt zowel voor de stalen kolommen, de liggers, de windverbanden en de geprofileerde staalplaat. De thermisch verzinkte constructie is volledig buiten het gebouw gehouden en komt hierdoor meer tot uiting. De overige elementen op het terrein zijn eveneens uitgevoerd in verzinkt staal, zoals de lantaarnpalen, de banken (onderstel), de hekwerken en poorten t.b.v. de (terrein-) afscheiding (van den rijbaan).

Beschrijving staalconstructie

De luifel bestaat uit een gebogen IPE300, opgebouwd uit segmenten. De gebogen segmenten hebben allemaal een radius van 600 mm. Tussen de IPE liggers zijn op regelmatig afstandverbindingen gemaakt. Deze zijn gerealiseerd door kokers 50 en de diverse windverbanden in platte strippen. De luifel staat met kolommen rond 80 op het maaiveld. De kolommen zijn buiten de wachtruimte gepositioneerd, zodat de constructie duidelijk zichtbaar is. Ter plekke van de overdekte buitenruimte zijn de kolommen in een V-vorm geplaatst. Hierdoor wordt de buitenruimte subtiel begrensd. De geprofileerde dakplaat SAB 101 R doet dienst als dak van het gebouw en de wachtruimte buiten. De gehele staalconstructie is gemonteerd op de locatie en daardoor volledig demontabel.

Keuze voor thermisch verzinken

Het transferiumgebouw is gelegen op een nieuw te ontwikkelen bedrijventerrein in Oirschot. De locatie valt onder corrosieklasse C2 / C3. De staalconstructie moet volledig worden beschermd tegen het buitenklimaat door een zinklaag met dikte van ca. 80 µm. De beschermingsduur wordt door het verzinken ruim 50 jaar verlengd. Daarnaast past de uitstraling van thermisch verzinken in het robuuste karakter van het gebouw. Samen met de houten bekleding van het gebouw ontstaat een afwisseling in warme en koele tinten.

Opdrachtgever:
Eindhoven Airport, Eindhoven (NL)
 
Hoofdaannemer:
Stam + De Koning, Eindhoven (NL)
 
Staalbouwer:
Hesta, Eindhoven (NL)
 
Architect:
Vissers & Roelands architecten en ingenieurs, Eindhoven (NL)
 
Studiebureau:
Hesta, Eindhoven (NL)
 
Bouwtijd:
april 2014
 
Fotograaf:
Vissers & Roelands architecten en ingenieurs, Hesta Eindhoven