Tours MOBIUS I & II

Dit project, gelegen langs de hoofdas van de Noordwijk in Brussel, op een steenworp van het station, breekt met de algemene massaliteit van de gebouwen en het beleid van de basis waarin de minder nobele diensten van de gebouwen uit de jaren 1960 zijn ondergebracht.

Vanuit dit oogpunt zullen twee torens, zusters en geen tweeling, ongeveer 62.000 m² op het terrein ontwikkelen.

De begane grond en de eerste verdieping zijn transparant en staan in directe verbinding met de openbare ruimte, met dubbelhoge ingangen, een winkel in toren 2 en een polyvalente zaal in toren 1.

Voetgangers die langs deze gevels lopen, worden beschut tegen slecht weer door een brede en flexibele luifel, die de twee torens integreert in één stedelijk gebaar.

Het project maakt deel uit van de kwaliteit van de omgeving en verhoogt zo de algemene kwaliteit van het gebied. Minervakken aan de boulevardzijde, die toegang geven tot de torens en tot de winkels, en een beplante zone aan de achterzijde.

De toppen van de twee torens zijn volumetrisch bewerkt om de silhouetten energie te geven. Elke topontmoeting wordt gemarkeerd door een prestigieuze vergaderzaal, die een uniek panorama over Brussel biedt.

Met het oog op de doelstellingen inzake duurzaamheid onderscheiden de gevels zich naargelang de oriëntatie: vaste elementen, verschillend voor elke oriëntatie, bieden de bewoners optimale omstandigheden voor comfort (natuurlijk licht) en beperken tegelijk de zonnewarmte en dus het energieverbruik

Deze vaste elementen animeren de torens; in het zuiden verfijnen de dubbele huiden hun silhouetten, terwijl in het oosten en westen de zonnestralen, gereflecteerd op de geanodiseerde aluminium vinnen, de gevels doen gloeien. Hun verhoudingen zijn nog eleganter.

De werkzaamheden aan het plan hebben het mogelijk gemaakt om, met inachtneming van de zeer restrictieve "brand"-normen, hoge gebouwen te ontwerpen, ruimten van grote soepelheid, die een zeer grote flexibiliteit van de voor elke organisatie specifieke regelingen mogelijk maken en een verhouding van een zeldzame prestatie tussen privé-oppervlakte (of nuttige oppervlakte) en gemeenschappelijke oppervlakte (of bediende) bieden.

Kortom, wij hebben dit gebouw ontworpen met het oog op stedelijke integratie, architecturale kwaliteit, functionele optimalisatie, comfort en ecologie. Het BREEAM EXCELLENT certificaat bevestigt dit streven naar uitmuntendheid.

De onderliggende gevelstructuur werd thermisch verzinkt. Het gebruik van een thermisch verzinkte staalconstructie voor de twee Möbius-torens zorgde voor :

- Tijdsbesparing (prefabricage in de werkplaats en snelle montage ter plaatse door middel van bouten)

- Een gewichtsbesparing op de constructie van gewapend beton

- Een besparing op de bouwkosten voor het behouden van de gevels en het stalen dek waarin de technische ruimten zijn ondergebracht.

Functioneel verzinken

OPDRACHTGEVER:
IMMOBEL GROUP (B)
 
HOOFDAANNEMER:
BAM INTERBUILD (B)
 
STAALBOUWER:
KYOTEC (B)
 
ARCHITECT:
ASSAR ARCHITECTS (B)
 
STUDIEBUREAU:
Vk group (B)
 
BOUWTIJD:
2020
 
FOTOGRAAF:
Marc Detiffe