Toeristentoren Dessel

Toren uit ruim honderd ton staal

De toeristentoren aan het kanalenkruispunt in Dessel is compleet. Een enorme kraan plaatste het uitkijkplatform van 24 ton bovenop de stalen constructie. De toren werd gecreëerd door Beva Metal uit Retie en opent vanaf eind april 2009 voor het publiek.
De niet-alledaagse hijsklus lokte veel kijklustigen. Een mobiele hijskraan van 300 ton stond voor de taak het uitkijkplatform van 35 meter op het al geplaatste deel van de toren te tillen. De arbeiders van Beva Metal Retie sleutelden de kers op de stalen taart. Voor zaakvoerder Joris Bertels betekende het een moment om in te kaderen. "Dergelijke hijsopdrachten zie je maar eens in het jaar. Wij zijn gespecialiseerd in het maken van stalen constructies. Deze toren wou ik echt graag maken", vertelt hij.
"De toren bestaat uit ruim honderd ton staal. Het is een grote meccano met zes grote buizen en dertien trappen. De bezoekers moeten 210 stalen en vier betonnen treden beklimmen. Een tiental van onze mensen monteerde de toren in acht werkdagen."

Opdrachtgever:
Gemeente Dessel (B)
 
Hoofdaannemer:
D.C.A., Beerse (B)
 
Staalbouwer:
Beva Metal, Retie (B)
 
Architect:
Architectenbureau Archilles, Geel (B)
 
Studiebureau:
-
 
Bouwtijd:
-
 
Fotograaf:
Beva Metal, Retie (B)