Toegangsbrug - Thomas More Kempen

Brug volledig in het atelier geprefabriceerd om pas in de finale uitvoeringsfase als ‘missing link’ te worden ingepast

Het nieuwe schoolgebouw werd opgevat als een duurzaam laag-energiegebouw met ruime aandacht voor milieuvriendelijke technieken en materialen en maximale natuurlijke lichtinval. Het gebouw is verbonden met de rest van de campus via een 23 meter lange toegangsbrug.  De brug werd zodanig ontworpen dat zij volledig in het atelier kon worden geprefabriceerd om pas in de finale uitvoeringsfase als ‘missing link’ te worden ingepast.
De dragende structuur voor de voetgangersbrug werd opgevat als een verdiepingshoge vakwerkligger. Voor de in basis aan trek onderworpen profielen werden L-ijzers toegepast en voor de op druk belaste, en bijgevolg knikgevoelige, elementen werden kokers gebruikt. De stalen structuur en de borstwering  van de brug werden  thermisch verzinkt. Het dak bestaat uit verzinkte stalen plooiplaten. De loopvloer werd gemaakt uit verzinkte looproosters die gedeeltelijk zijn ‘opgevuld’ met gekleurd EPDM-granulaat (Artdeck). Deze vloerbekleding is waterdoorlatend en perfect beloopbaar, ook bij vorst en ijsvorming.
Naast het zuiver architectonische aspect  bood de prefabricatie in atelier met vooraf in- en uitwendig roestwerend behandelde kokerelementen en de daarmee samenhangende korte plaatsingstijd een groot voordeel. Voor de school biedt het onderhoudsarme aspect van deze structuren onmiskenbare voordelen en dit voor een periode van minimaal 30 jaar.

Opdrachtgever:
Thomas More Kempen, Geel (B)
 
Hoofdaannemer:
Van Roey, Rijkevorsel (B)
 
Staalbouwer:
Janssens, Bocholt (B)
 
Architect:
Groep Infrabo, Westerlo (B)
 
Studiebureau:
StuBeCo, Overpelt (B)
 
Bouwtijd:
-
 
Fotograaf:
Paul Laes