Techniekhuys

De poort naar Veldhoven

Techniekhuys bestaat uit een complex van 4 gebouwen, in hoogte variërend van 2 tot 5 bouwlagen en is gelegen op een driehoekig terrein aan de Kempenbaan en wordt door de gemeente omschreven als de poort naar Veldhoven . In totaal omvat het project 22.370 m2 bvo onderwijsruimten voor nagenoeg alle disciplines in de bouw. Daarnaast bevat het diverse ontvangst - congres en vergaderfaciliteiten. Alsmede een museum voor de bouwtechniek.

Het complex vormt de realisatie van een eigentijds Gildehuis voor de bouwnijverheid. Met als visie, een hernieuwde aandacht voor het ambacht en vakmanschap. Dit is vertaald in een eigentijds ontwerp met verwijzingen naar 19e-eeuwse, industriële complexen, met sheddaken een industriële allee en monumentale elementen die het geheel karakteriseren. Zowel interieur als exterieur worden op deze wijze uitgewerkt. Duurzaamheid is een belangrijke factor geweest in bij de keuzen in de uitwerking. 

Centraal onderdeel van dit complex wordt gevormd door de zogenaamde werkplaatshal. Deze is herkenbaar aan haar karakteristieke sheddaken die enerzijds zorgen voor (noorder) daglicht en gelijktijdig dienst doen als drager voor een groot aantal PV cellen met een optimale oriëntatie t.o.v. de zon. De ruimte van de hal en aangrenzende instructieruimten en de sheddaken worden gevormd door een thermisch verzinkte staalconstructie. Deze past in vormgeving en uitstraling perfect bij de gewenste architectuur. Een lange zijde van dit gebouw wordt gevormd door de zogenaamde industriële allee. Zij ligt boven een half verdiepte parkeergarage en doet dienst als laad- en losperron maar vormt tevens een aantal overdekte buitenruimten die worden gebuikt in het beroepsonderwijs. De combinatie van thermisch verzinkt staal met brute draadglas en blanke houten delen herinneren opnieuw aan het  architectonische beeld van een 19e-eeuws industrieel complex.

Naast deze genoemde elementen zijn op diverse atria en ruimten sheddaken toegepast met onderliggende staalconstructies.

De combinatie van materiaal afwerking en uitstraling van deze zichtbare staalconstructie sluit volledig aan op onze visie op het gebouw. Dit heeft mede in relatie tot het duurzame karakter geleid tot de keuze voor het toepassen van thermisch verzinkt staal.

De technische aspecten:

-       Structuurtype

-       Toegepaste staalsoorten

-       Maatvoering…

Opdrachtgever:
Bouw Educatiegroep, Veldhoven (NL)
 
Hoofdaannemer:
BMV, Veldhoven (NL)
 
Staalbouwer:
 
 
Architect:
KdV architectuur, Eindhoven (NL)
 
Studiebureau:
Adviesbureau van de Laar, Eindhoven (NL)
 
Bouwtijd:
 
 
Fotograaf:
Arthur Bagen fotografie