Strandpaviljoen Nautilus

In Egmond aan Zee op de plek waar voorheen strandpaviljoen De Schelp stond, is strandpaviljoen Nautilus aan Zee verrezen. Dit is het meest duurzame strandpaviljoen van Nederland. Het gebouw is duurzaam en circulair: alle onderdelen kunnen hergebruikt worden. 

Stroom wordt opgewerkt met behulp van zonnepanelen op het dak, maar het door de eigenaren gewenste gasloos koken en verwarmen ging helaas niet door. Het plan voor een gesloten bodemsysteem voor aardwarmte/-koeling werd door het Waterschap afgewezen en er was geen alternatief voorhanden.

Duurzaam verzinkt staal

De staalconstructie voor het nieuwe strandpaviljoen bestaande uit 23 frames van diverse afmetingen en losse constructieprofielen, is geproduceerd door Mous Constructiebedrijf uit Akersloot. Deze frames en profielen, in totaal circa 44 ton staal, zijn thermisch verzinkt. Hierdoor is het staal duurzaam beschermd en is de levensduur, zeker aan zee, aanzienlijk verlengd.

Daarna zijn de frames en de profielen door StrandBaak uit Utrecht, verantwoordelijk voor het ontwerp en de bouw, in haar eigen werkplaats verder afgewerkt en is het strandpaviljoen ter plekke snel en efficiënt afgebouwd.

Zon, zee en strand

Het nieuwe strandpaviljoen met dakterras en maar liefst 490 zitplaatsen (binnen en buiten) is 12 maanden per jaar, iedere dag geopend. Net als haar voorganger is Nautilus aan Zee een laagdrempelig en gastvrij strandpaviljoen. Iedereen is welkom om te komen genieten van een hapje en een drankje met uitzicht op zee en strand. En of de zon nu wel of niet schijnt, dat uitzicht is iedere dag anders en verveelt nooit. 

Functioneel verzinken
 
OPDRACHTGEVER:
Nautilus aan Zee (NL)
 
HOOFDAANNEMER:
StrandBaak (NL)
 
STAALBOUWER:
Mous Constructiebedrijf (NL)
 
ARCHITECT:
StrandBaak (NL) 
 
STUDIEBUREAU:
StrandBaak (NL) 
 
BOUWTIJD:
2019
 
FOTOGRAAF:
StrandBaak (NL)