Stationsoverkapping Mechelen NMBS

De opdracht bestaat uit de bouw van de stalen perronoverkapping van de sporen 11 en 12 in het treinstation van Mechelen en de bijhorende gevel, inkom en perronafwerking.

In het totaal omvat de aanneming 1000T structureel staal, waarvan hoofdzakelijk S355J2+N en S355K2+N. De overkapping is maar liefst 210m lang, en bestaat uit 3 overspanningen die 15m boven de perrons uittorenen.

Het ontwerp van het station is sterk geïnspireerd op de vorm van oude Vierendeelbruggen die in het verlengde liggen van de stationshal, en functioneel klaar om meer treinreizigers comfortabel en veilig te ontvangen. De golfbeweging die door deze bruggen wordt ingezet, zet zich voort in het ontwerp van het stationsgebouw en symboliseert op die manier de stad Mechelen in beweging.

Op vlak van corrosiebescherming is door de ontwerper resoluut de kaart getrokken voor bescherming met zink. De voorkeur van de ontwerper is hierbij steeds uitgegaan naar bescherming door thermisch verzinken, voor zover de afmetingen van de zinkbaden dit toelaten. Ruim de helft van in totaal 1000 ton structureel staal is gegalvaniseerd.

De grotere bouwdelen van de luifel konden onmogelijk verzinkt worden, en zijn noodzakelijkerwijze beschermd door metallisatie, en luchtdicht afgewerkt.

De verzinkte oppervlakken die in het zicht blijven, zijn nadien bijkomend geschilderd met een epoxy-polyurethaan verfsysteem in verschillende RAL kleuren wat de architect de mogelijkheid geeft om architecturale accenten te leggen.

Andere verzinkte oppervlakken, die achteraf niet meer zichtbaar zijn, zijn enkel functioneel gegalvaniseerd zonder bijkomende schildering.


 

JURYMOTIVATIE

Dit project is zowel architecturaal als bouwtechnisch een huzarenstukje. Als verlenging van de bestaande Vierendeelbruggen over de Leuvense Vaart is de luifel uitgezet met 3 geschakelde bogen. Door de boogvorm van de bruggen door te trekken in de overkapping, betoont de architect niet alleen respect voor de Mechelse spoorweggeschiedenis, maar betrekt hij meteen ook de unieke aanwezigheid van een waterweg in het ontwerp. Het verzinken van de uitkragende armen voor de gevelconstructie vormden een grote uitdaging die dankzij intensief overleg tussen ontwerper, staalbouwer en verzinker perfect werd uitgevoerd.

Duplex

OPDRACHTGEVER:
NMBS STATIONS / EUROSTATION (B)
 
HOOFDAANNEMER:
CIT BLATON (B)
 
STAALBOUWER:
FERROKONSTRUKT (B)
 
ARCHITECT:
NMBS STATIONS / EUROSTATION (B)
 
STUDIEBUREAU:
NMBS STATIONS / EUROSTATION (B)
 
BOUWTIJD:
2020
 
FOTOGRAAF:
Mechelen in Beweging
Laureaat BTTV 2021