Stadion SV Zulte Waregem

Een modern en innovatief stadion voor SV Zulte Waregem

De opdracht en de algemene beschrijving van het ontwerp:

Een modern en innovatief stadion te bouwen voor de club en dit op te laden met functies die het gebouw levendig maken in een leesbaar volume dat uitdrukking geeft aan de dynamiek van de club. Het stadion wordt zo weinig mogelijk opgeladen met andere functies vreemd aan voetbal. Enkel daar waar het opladen een meerwaarde creëert, zoals bv. de fitness en de bowling aan de vijvers die een levendigheid tonen aan de stad.

Uitgangspunt voor de bouw van het nieuwe stadion is voetbalbeleving sublimeren, volgens het Engels model van stadions. Spelers en bezoekers in zeer nauw contact met elkaar, geen verhoogde tribunes, korte afstand tot het veld, optimale zichtlijnen, voldoende sanitair, snelle en voldoende catering, korte looplijnen naar de zitjes, alsook reserve op de evacuatiebreedtes. Dit ten voordele van iedere supporter, jong en oud, ganse familie, mindervaliden met begeleider,...

De plaats van de thermisch verzinkte elementen:

Voor alle niet-structurele elementen zoals trappen, balustrades en handgrepen van het stadion werd gekozen voor thermisch verzinkt staal. Een voor de hand liggende keuze omwille van de constructiemogelijkheden, afwezigheid van bijkomende schilderlagen, kortom een zeer low tech beschermingssysteem die prijsgunstig is en een zeer lange levensduur heeft.

De reden waarom voor thermisch verzinkt staal/duplex wordt gekozen:

In dit project wordt met volle bewustwording gekozen voor het thermisch verzinken van alle metalen onderdelen. Thermisch verzinkt staal is een uitstekend voorbeeld van een materiaal met gunstige technische, economische en milieutechnische eigenschappen. Grote voordelen zijn de duurzaamheid en lange levensduur, gemakkelijk in onderhoud, goede weerstand tegen corrosie, geeft een moderne en strakke look aan elementen. Allemaal eigenschappen die een positieve invloed hebben gehad om te kiezen voor thermisch verzinkt staal.

Opdrachtgever:
Grensverleggend CVBA, Zulte (B)
 
Hoofdaannemer:
Willy Naessens Industriebouw, Wortegem-Petegem (B)
 
Staalbouwer:
Bohez, Waregem (B)
 
Architect:
Goedefroo+goedefroo architecten, Wielsbeke (B)
 
Studiebureau:
Studiebureau Engitop, Astene (B)
 
Bouwtijd:
november 2015
 
Fotograaf:
goedefroo+goedefroo architecten bvba –  Klaas Verdru: foto opening stadion