Tribune Sporting Lokeren

Een veilige en comfortabele tribune voor iedereen

We schrijven 15 juli, kort voor de start van het nieuwe voetbalseizoen. In en rond het voetbalstadion van Lokeren is er grote bedrijvigheid. Werkmannen timmeren en sleutelen, hoogtewerkers rijden op en neer, voetballers warmen zich op rond het veld en Arno Bosch, oprichter en bezieler van AB-tribunes, kijkt goedkeurend in het rond. Zijn nieuwste creatie is bijna een feit, de zoveelste al.
“AB tribunes was een van de eerste om met opklapbare stoeltjes te werken, deze zijn veiliger en geven extra ruimte. Van in het begin werden alle onderdelen van onze tribunes thermisch verzinkt. Dit was zelfs geen vraag, het was een evidentie. Gegalvaniseerd staal is misschien niet voor eeuwig, maar het scheelt niet veel... én het mag gezien worden! Bij oude constructies zie ik dat de patina van het verzinkte staal wat van kleur veranderd is, en dat vooral de plastic stoelen niet voor eeuwig zijn.
Tribunes bouwen, zowel demontabele als vaste, berust op een eenvoudig principe. Het zijn net legoblokjes die je in elkaar klikt, met zo min mogelijk bouten en moeren. Bij de demontabele tribunes gebruiken we modulaire steigerbouw, die uiteraard ook allemaal gegalvaniseerd zijn.
We streven er steeds naar om een systeem te ontwerpen dat voor alle landen goed is. Trappen moeten in Europa 1,20 meter breed zijn, wij maken ze standaard 1,50 meter breed. Zo ontstaat er een veilige en comfortabele tribune voor iedereen.
Als een opdracht definitief bevestigd is, neem ik meestal contact op met de verzinkerij om hen in te lichten dat er werk aankomt. Zo kunnen zij hun agenda plannen en tijd vrijmaken, want wij hebben  meestal erg korte levertermijnen.
Die strakke deadlines vormen één van de grootste uitdagingen in de sportwereld. Wij zijn vaak genoodzaakt in de zomerstop te werken, omdat een stadion tijdens het seizoen open moet blijven.
Wij werken niet met een ontwerpbureau. Alle tribunes ontwerpt en tekent AB zelf. Veel tribunes lijken hetzelfde, maar ze worden steeds op maat gemaakt. Dit heeft te maken met de zichtlijnen, de beschikbare ruimte, het benodigd aantal zitplaatsen, het budget, etc... “

Opdrachtgever:
KSC Lokeren (B)
 
Hoofdaannemer:
AB Tribunes, Hamont (B)
 
Staalbouwer:
Inboco, Bochelt (B)
 
Architect:
Palotas, Reichelt & Partner, Eupen (B)
 
Studiebureau:
Palotas, Reichelt & Partner, Eupen (B)
 
Bouwtijd:
juli 2014
 
Fotograaf:
AB Tribunes