SnowWorld Zoetermeer

De skipiste te Zoetermeer is gerealiseerd op een voormalige puinstortplaats, waarbij de piste op de helling van de stortplaats is gebouwd en het restaurant aan de voet van de helling. 

Door de verwachte grondzettingen op de helling werd gekozen voor een ingenieuze vijzelconstructie waarbij elke kolom van de skipiste afzonderlijk in hoogte kan worden versteld. Op die manier kunnen eventuele zettingen gecorrigeerd worden.

De maximale vijzelhoogte bedraagt 85 centimeter, de gehele constructie is gedurende 5 jaar na de bouw nauwlettend gemonitord met een lasergestuurd programma waarbij met enige regelmaat de kolommen werden opgevijzeld. Vanaf het vierde jaar was er van enige zetting geen sprake meer.

De oorspronkelijke skibaan heeft een totale oppervlakte van 7.500 m² (210 meter lang - 35 meter breed - 50 meter hoog). Het restaurant en bijhorende kantoren zijn 2.000 m² groot.

ASK Romein werkte aan de verlenging van de derde skibaan van SnowWorld. Het betreft een design & build opdracht waarbij we de oorspronkelijke constructie hebben verlengd met 105 meter, goed voor 1.200 ton staal. Bovenaan de piste is een panoramaplatform, dat een uitzicht biedt over het Groene Hart

Door de nabijheid van de zee en door grote temperatuurverschillen kan er veel schade door corrosie ontstaan. Om de hal langdurig tegen corrosie te beschermen, werd gekozen voor thermisch verzinken. In slechts zes maanden werd maar liefst 830 ton staal gegalvaniseerd.

ZEKER ZINK

 

OPDRACHTGEVER:
SnowWorld Leisure, Zoetermeer (NL)
 
HOOFDAANNEMER:
ASK Romein Bouw, Roosendaal (NL)
 
STAALBOUWER:
ASK Romein Bouw, Roosendaal (NL)
 
ARCHITECT:
Algra & Marechal Architecten, Roosendaal (NL)
 
STUDIEBUREAU:
Arcade Groep, Kontich (B)
 
BOUWTIJD:
2017
 
FOTOGRAAF:
Jochen Verghote