Skipiste Snow Valley

Langste en steilste skipiste in de Benelux.

Snow Valley is een begrip bij skiliefhebbers. Sinds de indoorpiste er met een 130-tal meter verlengd werd, vindt ook de internationale top meer dan ooit zijn weg naar het Limburgse wintersportparadijs. Sloveniërs, Oostenrijkers, Fransen, Amerikanen: allemaal zakken ze deze dagen af naar Peer om te trainen voor het nieuwe wintersportseizoen.  Met haar totale lengte van 330 meter is de piste momenteel dan ook de langste en steilste in de hele Benelux. Een ander pikant detail is dat de bouw en de plaatsing van de 650 ton zware uitbreiding slechts 34 weken in beslag namen.

Dat het vaak snel moet gaan in de bouwsector, is een understatement. Desondanks kreeg het begrip 'snel' bij de uitbreiding van de indoor skipiste in Peer een nieuwe dimensie. "Op 21 december 2016 hebben we het contract getekend, in de wetenschap dat de piste op 15 augustus 2017 klaar moest zijn", verduidelijkt Tom Corens, montageleider bij Altez Group. "In week 1. van dit jaar zijn we dan ook meteen begonnen met het tekenwerk, om het geheel amper 32 weken later op te leveren. Daartussen zaten de productie van het staal, de aanleg van de werfwegen, het vrijmaken van een achterliggend terrein voor de montage van de ruwbouwstructuren, complexe hijswerken en het afbouwen van de piste."

VIJF MODULES

In 1997 realiseerde Altez Group al een eerste stuk van de indoor skipiste van Snow Valley, tot op een hoogte van circa 25 meter. Voor de recente realisatie van het derde stuk bouwde het - naar een ontwerp van arQ - voort op de vorige uitbreiding. "We hebben de piste een 130.tal meter verlengd, zodat het hoogste punt zich nu op 63 meter bevindt", vertelt Tom Corens. "De eigenlijke constructiewerken zijn pas gestart op 20 april. Omdat de uitvoeringstermijn zo krap was, moesten we goed nadenken hoe we de piste zo snel en economisch mogelijk konden realiseren. We hebben ervoor geopteerd om het nieuwe geheel op te delen in vijf kant-en-klare modules met lengtes van 24 meter en breedtes van 30 meter {inclusief stalen onderconstructie, vloerelementen, wanden, dakstructuur ... ), die we telkens monteerden op de begane grond en nadien in één keer omhoog lieten hijsen met een gigantische 750.tonskraan. Eén module mocht niet meer wegen dan 130 ton, waardoor we te maken kregen met overkragingen en niet zomaar van pijler naar pijler konden monteren. Uiteindelijk konden we het gewicht van de modules beperken tot circa 125 ton."

WINDSNELHEID MONITOREN

Niet alleen het gewicht van de modules, maar ook de wind was een belemmerende factor bij de delicate hijswerken - een operatie die telkens drie uur in beslag nam. "Op 15 meter hoogte mocht het nooit meer dan 9 meter per seconde waaien, anders werd het te gevaarlijk", legt Tom Corens uit. "We hebben de wind­snelheid voortdurend gemonitord via de uiterst accu­rate website Windfinder. Initieel was het de bedoeling om één module per dag te hijsen en af te bouwen, maar door de forse wind heeft het anderhalve week geduurd om de volledige uitbreiding op haar plaats te krijgen. De twee eerste modules zijn integraal bekleed met 17 centimeter dikke sandwichpanelen. De derde module is deels bekleed met sandwichpanelen en deels met vierdelige polycarbonaatplaten. De wanden van de vierde en vijf module bestaan dan weer inte­graal uit polycarbonaatplaten. Het bovenste gedeelte is dus semitransparant, waardoor de piste bij duisternis een warme gloed uitstraalt en de skiërs overdag de indruk krijgen dat ze zich in de openlucht bevinden."

STALEN PIJLERS EN VAKWERKEN

De uitbreiding rust op tien gegalvaniseerde stalen pijlers (S355) met betonnen funderingszolen van 32 m3 die op hun beurt rusten op zestien schroefpalen met een diepte van 14 meter. "De pijlers zijn in zo groot mogelijke delen samengelast in ons atelier, rekening houdend met de beperkte afmetingen van het verzinkingsbad", aldus Tom Corens. "Dankzij tal van vakwerken - zowel in de onderconstructie van de piste als in en tussen de pijlers - konden we de beoogde overspanningen zonder problemen realiseren. Via de PRS'en in de kap van de tunnel -gelaste plaatstaalprofielen met veranderlijke hoogtes - hebben we de dimensionering van het geheel voortdurend aangepast in functie van de stabiliteit en konden we het gebruik van het staal volledig optimaliseren. Om budgettaire redenen is de 742 ton zware staalstructuur overigens overgedimensioneerd, zodat er geen bijkomend schilderwerk nodig was om de vereiste brandweerstand te bereiken. Constructies als deze worden niet zo vaak geplaatst in ons land, dat mag duidelijk zijn. Bovendien dreef de timing ons tot het uiterste. Op piekmomenten waren we met dertig mensen tegelijk aan de slag. Dat de bouwheer en de skiërs uitermate tevreden zijn met het resultaat, bewijst dat onze tomeloze inzet zijn vruchten heeft afgeworpen."

ZEKER ZINK
 
OPDRACHTGEVER:
Snow Valley, Peer (B)
 
HOOFDAANNEMER:
Altez, Tielt (B)
 
STAALBOUWER:
Meco Metal, Oudsbergen (B)
 
ARCHITECT:
ARCHITECTENSTUDIO, Sint-Niklaas (B)
 
STUDIEBUREAU:
Stabilogics, Kampenhout (B)
 
BOUWTIJD:
2017
 
FOTOGRAAF:
Victor Woesthuis