Manueel vormbare schopranden rond kunststoftanks

Thermische verzinkte bordessen voor nieuwe tanks bij Indaver.

Deze bordessen waren voorzien van looproosters voornamelijk uit glasvezelversterkte kunststof maar ook een deel van de bestaande installatie bestond uit thermisch verzinkte roosters. Om de bordessen veilig te maken dienden de looproosters afgeboord te worden d.m.v. schopranden.
Aangezien glasvezelversterkte roosters niet verkrijgbaar zijn met schopranden dienden deze achteraf voorzien te worden na de montage. De bestaande thermisch verzinkte roosters dienden ook voorzien te worden van schopranden Voor de afboording is er gekozen voor de Easy Flex-Ing. manueel vormbare schopranden. Deze Easy Flex-Ing. schopranden zijn van oorsprong roestvaststalen schopranden die op glasvezelversterkte roosters geplaatst worden.
Dit gepatenteerd systeem heeft o.a. volgende voordelen:
- Volledig manueel vormbaar ter plaatse d.m.v. identieke modules
- Geen opmeten van de openingen noodzakelijk
- Uittekenen van de schopranden is onnodig
- Geen gezoek naar de juiste aannemer om deze schopranden te maken en te plaatsen met de nodige levertermijnen
- De enige bestaande oplossing voor het plaatsen van een metalen schoprand op een polyester rooster
- Easy Flex-Ing. is een schoprand die de robuustheid maar ook de elegantie heeft van een klassieke stalen schoprand en dit zonder enige voorbereiding
- De plaatsing is zonder warm werk en kan dus ook tijdens productie
- Bestaande thermisch verzinkte roosters kunnen moeiteloos gerecupereerd worden zelfs zonder te demonteren
Voor dit project bij Indaver is er in primeur gekozen om de schopranden te voorzien in thermisch verzinkt staal i.p.v. RVS.
De keuze voor thermisch verzinkt staal is een bewuste keuze. De schopranden dienden nl. ook toegepast te worden op de bestaande thermisch verzinkte roosters. Door het gebruik van thermisch verzinkte schopranden zijn er geen kunststof ringen of plaatjes nodig ter voorkomen van contaminatie tussen galva en RVS. Het was meteen ook een budgetvriendelijke oplossing. De belangrijke eigenschap dat de zinklaag zichzelf hersteld na het manueel plooien is hier een grote troef (uitvoerig getest) en vergt geen retouches wat bij schilderwerk ongetwijfeld het geval zou geweest zijn. 
Het resultaat is een perfect aansluitende schoprand rond de grillige vormen van de tanks en hun uitstekende poten. De schoprand loopt naadloos door van de glasvezelversterkte roosters naar de thermisch verzinkte roosters. De vorming en plaatsing is in een mum van tijd uitgevoerd zonder enige vorm van voorbereiding, meet- en tekenwerk. 
De combinatie van de mooie patine van de thermische verzinkte Easy Flex-Ing. schopranden met de thermisch verzinkte structuur en het groen van de glasvezelversterkte roosters oogt daarbij nog zeer mooi ook. De keuze voor thermisch verzinken zorgt hier voor de uitbreiding van de toepasbaarheid van een uniek product.

ZEKER ZINK

 

OPDRACHTGEVER:
Indaver, Antwerpen (B)
 
HOOFDAANNEMER:
Real Corporation i.o.v. Indaver, Sint-Gillis-Waas (B)
 
STAALBOUWER:
Flex-Ing., Oostende (B)
 
ARCHITECT:
 
 
STUDIEBUREAU:
PIPEXPERTS, Lokeren (B)
 
BOUWTIJD:
2018
 
FOTOGRAAF:

G. Maris