Samenwonen als in een begijnhof, 8 sociale woningen

De 8 koopwoningen zijn rond een gemeenschappelijke binnentuin gegroepeerd., tussen de bestaande bomen van de groene as in Eeklo die vertrekt vanuit het station. 

De leefruimtes nemen achter en voor licht en uitzicht. De bewoners kunnen kiezen voor een meer publieke buitenruimte vooraan, of zich meer terug trekken naar de private tuin. De luifels in gegalvaniseerd staal verzorgen de grens tussen het meer publieke deel en het binnentreden van de woning. De luifel nodigt uit tot contact en ontmoeting tussen buren, ook bij regenweer, en beschut ook tegen de zon. De overdekte rondgang
vervaagt de harde grens tussen buiten en binnen. Een luifel aan de achterzijde zorgt eveneens voor beschutting tegen zon en regen bij het schuifraam. De meer gesloten functies zoals slaapkamers en badkamer bevinden zich op de verdieping.

Milieubewust en geëngageerd bouwen

Er wordt gekozen voor gegroepeerd en dens bouwen. De bosrijke randomgeving kan zo maximaal behouden blijven. Het station is via een groene voetgangersas op 10 min stappen. Het binnenplein is een open grote groene inkomhal. De luifels in gegalvaniseerd staal maken de overgang naar de woningen. Ze vormen een beschutting en stimuleren de ontmoeting tussen de bewoners onderling en de bezoekers. Ze versterken zo het sociaal weefsel. De woningen zijn budgetbewust en energiezuinig gebouwd.

Kiezen voor thermisch verzinkt staal

De luifel bindt de woningen architecturaal rond de binnentuin. De slanke verschijning van de discontinu verzinkte kolommen van de overkapping
vormt een verjonging van de meer massieve eenvoudige baksteenarchitectuur. De toepassing van verzinkt staal geeft een hedendaags accent met karakter. Gezien de gemeenschappelijke toepassing is het van belang dat de luifel geen onderhoud vergt.

Technische aspecten 

Discontinu thermisch verzinkte kolommen kokerprofielen(50/50/4). staalsoort S235 lasbaarheid JR.

 

ZEKER ZINK

 

OPDRACHTGEVER:
MBV, Eeklo (B)
 
HOOFDAANNEMER:
Recon Bouw, Adegem (B)
 
STAALBOUWER:
Constructie Van Hecke J., Eeklo (B)
 
ARCHITECT:
Atelier Tom Vanhee, Brussel (B)
 
STUDIEBUREAU:
Raadgevend Ingenieur De Munck Pascal, Gent (B)
 
BOUWTIJD:
2018
 
FOTOGRAAF:
Stijn Bollaert