Rustpunten

Vijf verschillende thermisch verzinkte kunstbanken

LAUREAAT BTTV 2015

Het kunstproject Rustpunten bestaat uit een vijftal  kunstwerken langs de fietsroutes in de gemeente Eemsmond. Op een aantal mooie plaatsen langs deze fietspaden bevinden  zich grote mens-sculpturen die lijken te zijn neergestreken op een lange bank en op een relaxte manier liggen te mijmeren of te slapen in de rust en ruimte van het Groninger Hoogeland. De sculpturen zijn gevormd naar mensen van deze tijd. Gesneden uit de dikke massieve staalplaat lijken de figuren getekend in de open ruimte van het land. Hoewel de mensfiguren geheel in het platte vlak gemaakt zijn suggereren  ze een ruimtelijkheid die nog versterkt wordt door de openheid van het vlakke Groninger land waar je blik vaak tot aan de horizon reikt. Gezeten op de bank kan men zich tegen de sculptuur aanvlijen die op leuning diepte in het midden van de bank geplaatst is. De vijf grote menssculpturen ,geplaatst op markante plekken in het weidse landschap van de  gemeente Eemsmond, vormen zo een netwerk van bijzondere Rustpunten waar de passant even kan uitblazen van zijn inspanningen en kan genieten van het prachtige Groninger land.  

De bank/sokkel van de rustende figuren is van onbehandeld verzinkt staal vanwege natuurlijk de goede conservering zodat de bank zonder onderhoud vele jaren mee kan. Maar ook van belang was het mooie en levendige uiterlijk van het verzinkte staal dat na enige tijd in de buitenlucht een mooi gematteerd en licht geoxideerd patina krijgt.

De rustende mensfiguren -die uit massief staal zijn gesneden- zijn ook thermisch verzinkt en daarna behandeld met een poedercoating (duplex methode) zodat ook de sculpturen vele jaren weer en wind in het Groninger Hogeland kunnen doorstaan zonder noemenswaardig onderhoud en met de jaren zelfs mooier worden.

Opdrachtgever:
Gemeente Eemsmond, Uithuizen (NL)
 
Hoofdaannemer:
Blok/Lugthart, Onderdendam (NL)
 
Staalbouwer:
Staal op Maat, Groningen (NL)
 
Architect:

 
Studiebureau:
 
 
Bouwtijd:
november 2014
 
Fotograaf:
Blok /Lugthart