Rotterdam Rooftop Walk

Nieuw perspectief op de stad

Project ingediend door MVRDV

De Rotterdam Rooftop Walk is in de zomer van 2022 een maand lang geopend en speelt een hoofdrol in zowel de Rotterdam Architectuurmaand als het Rotterdam Rooftop Festival. Bezoekers kunnen zich op 30 meter hoogte over verschillende daken van de stad begeven. Het doel is het publiek een nieuw perspectief op de stad te geven: de uitgebreide programmering moet de bezoekers bewuster maken van de mogelijkheden van daken, die een "tweede laag" kunnen worden die de stad leefbaarder, biodiverser, duurzamer en gezonder maakt, terwijl het hoogtepunt van de route de brug over de Coolsingel is, één van de belangrijkste straten van Rotterdam.

De fel oranje Rotterdam Rooftop Walk is 600 meter lang en biedt het publiek een fantastisch uitzicht over de stad. In de daktentoonstelling laten kunstenaars, ontwerpers en architecten zien hoeveel er mogelijk is als we onze daken efficiënt gebruiken voor groen, wateropslag, voedselproductie en energieopwekking. Bovenop de installatie laten allerlei makers zien hoe daken kunnen bijdragen aan een duurzame, gezonde en leefbare stad - van een virtueel dorp tot een groen ontwerp voor het dak van de Bijenkorf. De tijdelijke installatie is een initiatief van Rotterdam Rooftop Days, waarbij het concept en ontwerp samen met MVRDV is ontwikkeld.

De route van de Rotterdam Rooftop Walk begint langs de Koopgoot, de verdiepte winkelstraat die onder de Coolsingel doorloopt. Trappen leiden bezoekers via een reeks terrassen naar het dak van de WTC-sokkel en vervolgens over de Coolsingel naar het dak van de Bijenkorf. Hier vinden bezoekers de educatieve displays en demonstraties, en hebben zij ook toegang tot de drie open patio's op de top van het in 1957 door Marcel Breuer ontworpen gebouw. Ten slotte leidt de route naar het dak van de parkeergarage van de Bijenkorf, vanwaar een trap de bezoekers weer naar de begane grond brengt.

Oplossingen voor de ruimtelijke schaarste in steden zijn cruciaal om de verdere verstedelijking van het platteland tegen te gaan. Rooftop planning kan helpen bij grote problemen als klimaatverandering, de huizencrisis en de overgang naar duurzame energie; de Rooftop Walk vestigt de aandacht op deze problemen - waardoor bezoekers zich meer bewust worden van de mogelijkheden, vooral in een stad als Rotterdam waar 18,5 km2 aan platte daken ongebruikt blijft.

"In 2016 hebben we voor de viering van 75 jaar wederopbouw van Rotterdam de Trap naar Kriterion ontworpen, die bijna 370.000 bezoekers trok. Toen ontstond het idee dat het goed zou zijn om een vervolg op het project te maken", zegt MVRDV-oprichtingspartner Winy Maas. "Tijdens het Eurovisie Songfestival was het idee om een hoog podium te maken om de winnaar te eren, maar dat ging niet door vanwege de pandemie. Ik ben blij dat de Rotterdamse Rooftop Days dit voor elkaar hebben gekregen, en ik wil pleiten voor een vervolg: we moeten onze daken niet alleen bezetten en vergroenen, maar ook verbinden zodat we Rotterdammers een nieuw dakpark kunnen bieden! Daarvoor zijn het oranje tapijt en de overbrugging van de Coolsingel een mooie eerste testcase."

Keuze thermisch verzinkt staal

Voor de constructie van de steigers is thermisch verzinkt staal gebruikt, om verschillende redenen:

Steigers kunnen snel en efficiënt worden gemonteerd en gedemonteerd en elders hergebruikt, waarmee het niet alleen een praktische oplossing is voor een tijdelijke installatie, maar ook een duurzame.

Het materiaal is sterk, daardoor was het mogelijk de technisch lastige loopbrug over de Rotterdamse Coolsingel te realiseren en twee grote steuntorens van bijna 30 m hoog. Juist door dit materiaalgebruik kon de veiligheid van de bezoekers worden gegarandeerd. In tijden van materieelschaarste en middelen waren bestaande steigerelementen ook de meest efficiënte oplossing omdat ze direct beschikbaar waren, wat belangrijk was voor zo’n installatie met vaste deadline en openingsdatum.

OPDRACHTGEVER:
Rotterdamse Dakendagen (NL) 
 
HOOFDAANNEMER:
Dutch Steigers (NL) 
 
STAALBOUWER:
Dutch Steigers (NL) 
 
ARCHITECT:
MVRDV (NL) 
 
STUDIEBUREAU:
Exact Advies & Engineering (NL) 
Royal Haskoning DHV (NL)
 
BOUWTIJD:
2022 
 
FOTOGRAAF:
Ossip van Duivenbode