Rits Film en Theaterschool Brussel

Een cultureel gedreven gebruiker met gezonde ambities, maar in een uitgewoonde behuizing

De oorspronkelijke cluster van gebouwen van het RITS leed aan een bijna labyrintische ongestructureerdheid. Het geheel was doorheen de tijd vergroeid tot een amalgaam met zeer weinig ruimtelijke of functionele samenhang. De behoefte aan een leesbaar circulatiepatroon leidde tot een herschikking: één centrale inkom geeft een heldere aansluiting op alle afdelingen en sluit aan op een verbindingsgang tussen de Dansaertstraat & de Moutstraat. Vooraan in de Dansaertstraat werd links van de inkom een nieuwbouw voorzien met vooral klassen, op het gelijkvloers is er een cafetaria annex info- & exporuimte waar niet alleen de inhoudelijke werking van de hogeschool wordt voorgesteld, maar waar ook ruimte is voor ad hoc tentoonstellingen en studentenwerk.
Gegalvaniseerd staal is aanwezig op heel wat verschillende plaatsen in het project.
• Voor de bekleding van alle nieuwbouwgevels werden palen gebruikt in gegalvaniseerd strekmetaal gevat in kaders en structuren opgebouwd met L, IPE en HEA profielen.
• Aan de zijde van de binnentuin werd een grote vluchttrap volledig uitgevoerd in gegalvaniseerd staal: een combinatie van stalen looproosters, platstaal en profielstaal.
• Inpandig werden alle technieken, kabelgoten en luchtkanalen zichtbaar gelaten en uitgevoerd in gegalvaniseerd staal.
Naast de evidente structurele en constructieve kwaliteiten van staal hebben een aantal specifieke contextuele elementen mee de materiaalkeuze bepaald.
• Het strekmetaal aan de zuidgevels vormt een ideale zonnewering.
• Aan de noordgevel vormt het een valbeveiliging voor de terrassen en laat het toe om de grote muurdiktes en het ritme van open en gesloten delen van de aangrenzende 19e-eeuwse gevels te hernemen op een hedendaagse manier.
• De staalstructuur van de trappen is voldoende elegant, filigraan en lichtdoorlatend zodat de achterliggende klassen blijven genieten van voldoende daglicht.

Opdrachtgever:
Erasmushogeschool - Brussel (B)
 
Hoofdaannemer:
-
 
Staalbouwer:
CS Staalconstructies - Weelde (B)
 
Architect:
Bogdan & Van Broeck Architects - Brussel (B)
 
Studiebureau:
Stabo - Leuven (B)
 
Bouwtijd:
-
 
Fotograaf:
Bogdan & Van Broeck Architects en Memymom