Renovatie van een magazijn tot seminariecentrum

Door een stalen dubbelhoog volume voor het pand te bouwen wint het pand aan functionaliteit.

Door een stalen dubbelhoog volume voor het pand te bouwen kon het magazijn niet alleen bewaard blijven, maar wint het bestaand hoekvormig bouwvolume aan functionaliteit. Er wordt zo eveneens een nieuwe thermische schil toegevoegd. Het nieuwbouwvolume is sober en semi-transparant waardoor de gevels van het bestaande magazijn nog duidelijk waarneembaar zijn vanop het buitengebied.

De gevels van de nieuwbouw zijn opgetrokken uit staal en het buitenschrijnwerk met de gesloten sandwichpanelen zijn voorzien in aluminium. De keuze om met staal te werken werd ingegeven omwille van verschillende redenen. Het relatieve lichte gewicht van deze structuur liet toe om bovenop een bestaande ondergrondse parking te bouwen. Daarnaast werd de bouwtijd in hoge mate geoptimaliseerd (de gehele bouwtijd bedroeg 3 maanden). De geleding van de nieuwbouwgevels voorziet meer glas in de plint ten aanzien van de bovenliggende gedeeltes zodat een optimale lichttoetreding bekomen wordt en zonneoverlast vermeden wordt.

Als fundering werd een draagprofiel voorzien met een HEM 220. Er werden vervolgens 8 kolommen (kokerprofielen 180/180/8) geplaatst langsheen de gevellijn, 4 dakliggers (IPE 400) en een draagprofiel (kokerprofiel 200/100) voor het buitenschrijnwerk op te vangen van het daklicht. Voorst werden er kop- en voetplaten voorzien en koppelbalken als secundaire stabilisatie. Aan de buitenzijde werd voor de kolommen een extra staalstructuur voorzien in UPN 180. Ook horizontaal werden voor de draagprofielen van het schrijnwerk een UPN 180 voorzien. Bovenaan de kroonlijst is een UPN 400 voorzien. De primaire structuur werd voorzien met een brandwerende verf. 

Het dubbelhoog volume is het hart van het seminarie-centrum. Deze ruimte is voorzien van een projectiescherm, geluidsversterking en verduistering zodat diverse toespraken en opleidingen hier kunnen plaatsvinden. De technieken zitten geïntegreerd in de vloer en maakt de toepassing van een vals plafond onnodig zodat de mooie staalstructuur duidelijk zichtbaar blijft. De nieuwbouwstructuur is bewust in een donkere kleur gelakt, zodat zij enigszins in contrast wordt gebracht met het bestaande gebouw.

Tijdens de ontwerpfase werd ons aangeraden om voor thermisch verzinkt staal te opteren door het feit dat, in vergelijking met andere oppervlaktebehandelingen, het thermisch verzinkproces de meest optimale oppervlaktebehandeling van staal is. We werden ook geïnformeerd dat thermisch verzinkte structuren een zeer lang levensduur hebben. 

Opdrachtgever:
Modero Gerechtsdeurwaarders, Antwerpen (B)
 
Hoofdaannemer:
HBS, Geel (B)
 
Staalbouwer:
Codebo, Lommel (B)
 
Architect:
Edward Sorgeloose Architecture, Antwerpen (B)
 
Studiebureau:
Concreet, Kapellen (B)
 
Bouwtijd:
december 2015
 
Fotograaf:
Inge Claessens