Renovatie Residentie Brasseur

Renovatie van de hoogbouw Brasseur, een gebouw van de Sociale huisvestingsmaatschappij ABC bestaande uit 50 appartementen

Voorafgaande geschiedenis:

Begin 1957 liet de Huisvestingsmaatschappij van Vlaanderen in het centrum van Gent dit hoogbouwproject langs de Stoppelstraat optrekken. Voor de jonge maatschappij (ontstaan op 14 maart 1953) was het het eerste van twee sociale woningbouwprojecten. De toren met de omliggende laagbouw verving het in 1956 gesloopte barokke refugiehuis van de priorij van Waarschoot. Begin 1957 startte de constructie en op 29 november 1958 vond de inhuldiging plaats.
Architect Fritz Coppieters (1897-1988) tekende de plannen. Hij koos voor een radicale hoogbouw en een bescheiden laagbouw. De huisvestingsmaatschappij van Vlaanderen ontstond op initiatief van de Union Cotonni√®re. Haar doel was in Gent woningen te bouwen voor bedienden, waarbij uiteraard aan het personeel uit de textielsector, maar ook aan werknemers in het stadscentrum (banken, stedelijke administratie, ...) werd gedacht.
Op heden is men in Gent volop bezig met de renovatie van de hoogbouw Brasseur, een gebouw van de Sociale huisvestingsmaatschappij ABC bestaande uit 50 appartementen. Naast de hoogbouw werd ook met de laagbouw van de Brasseur gestart. Deze wordt volledig vervangen door een nieuw gebouw met 27 appartementen en een ondergrondse kelder.
Momenteel wordt de hoogbouw volledig ontmanteld, en dit van boven naar beneden, gevolgd door het plaatsen van het binnenspouwblad. Op de tussenliggende verdiepingen wordt de staalstructuur tijdelijk verstevigd met windverbanden. Intussen werd er op het twaalfde verdiep ook reeds gestart met het plaatsen van Ytong scheidingsmuren.
Deze algemene renovatie van het appartementsgebouw omvat o.a.:
- vernieuwing en uitbreiding van de technische lokalen op de bovenste verdieping
- nieuwe gevelbekleding met elementen in gebakken aarde
- afbraak oude terrassen met koude bruggen en vervangen door stalen prefabterrassen
- totale vernieuwing van alle technieken

De terrassen en de roosters in de gevel zijn thermisch verzinkt.

Opdrachtgever:
ABC cvba, Gent (B)
 
Hoofdaannemer:
Artes Depret, Zeebrugge (B) 
 
Staalbouwer:
Gebroeders De Clercq, Lochristi (B)
 
Architect:
Architectenbureau Van Derbeke, Gent (B)
 
Studiebureau:
Norbert Provoost, Gent (B) 
 
Bouwtijd:
2016
 
Fotograaf:
Gebroeders De Clercq, Lochristi (B)