Reclamemast De Brainmarker

Een 42m hoge landmark die de kernwaarden van de brainportregio verbeeldt. Door het grote reclameoppervlak is de brainmarker een niet te missen 'brandbuilder'.

De constructie is opgebouwd uit gelaste stalen vakwerkelementen van HE-profielen. Elk element heeft een hoogte van 3 m en een wandlengte van 7 m of 5,6 m die onderling in een driehoek van 7x7x5,6 m via boutverbindingen zijn verbonden. De staalconstructie staat op een betonnen sokkel 1 m boven maaiveld. Vanaf dit niveau zijn de elementen met boutverbindingen op elkaar gestapeld tot een hoogte van 34 m. Voor de bovenste 8 m is een terugliggende staalconstructie met stabiliteitsverbanden bedacht voor de ledschermen. De schermen van 7x8 m hebben een eigen stalen kokerframe die als geheel aan de terugliggende staalconstructie is gehangen. Door een diagonaal en ligger onderin een vak te laten vervallen, is de toren toegankelijk gemaakt voor onderhoud. In de toren zijn hiervoor om de 3 m rondom uitkragende bordessen aangebracht met een roostervloer en vaste ladder.
 
Bouwkundig concept
 
De staalconstructie is volledig bekleed met 15 mm gehard glazen panelen van 1,2x3,0 m zodat de volledig thermisch verzinkte staalconstructie zichtbaar blijft. De ledschermen zijn in hetzelfde vlak geplaatst als de glazen panelen. Ook zijn de HE-profielen zo geplaatst dat je vanaf de zijkant in het lijf kijkt. In de enorme reclamemast zijn meer dan 2000 lednodes verwerkt hetgeen 's-avonds een dynamisch lichtspel oplevert en de reclameboodschappen op de schermen bekrachtigd.
 
Constructieve details
 
Om staal te besparen en toch de indruk te houden dat de staalconstructie hetzelfde blijft, zijn de profielen van de hoekkolommen van onder tot boven hetzelfde. Alleen de tussenkolommen en diagonalen worden geleidelijk aan naar boven toe lichter. Aan de lijven van de HE-kolommen zijn glazen panelen met spiders en uitkragende buisjes gebout. De bout gaat door de buisjes en spiders. De inklemming aan de lijven wordt gerealiseerd door het aandraaien van een bout en twee stalen ringen aan weerszijden van het lijf die zorgen voor een groter spanningsoppervlak.
 
Uitvoering
 
De stalen vakwerkelementen van 7x3 m en 5,6x3 m zijn in de fabriek per wandelement in elkaar gelast en thermisch verzinkt. Voor transport zijn de wanden per verdieping aan elkaar gebout en als driehoek inclusief bordes vervoerd naar de bouwplaats. Op de bouwplaats zijn deze met een kraan gestapeld en met boutverbindingen gekoppeld

Opdrachtgever

Van der Valk Hotel, Eindhoven (NL)

Staalbouwer

VDL Technics, Boxtel (NL)

Architect

Idje van den Boom & Daan Spangenberg, Den Haag (NL)

Studiebureau

Adviesbureau van de Laar, Eindhoven (NL)

Fotograaf

VDL Technics