Primoris - Bovendakse regendichte overkapping

Een dak boven het dak.

Primoris is een voedsellaboratorium dat op permanente wijze stalen neemt en onderzoekt van voornamelijk verse voedselproducten in de winkels. Ze zijn gehuisvest in gebouwen van een twintig jaar oud en breiden de labocapaciteit voortdurend uit. In de loop van de jaren hebben ze een aantal luchtbehandelingskasten en meerdere koelmachines op het dak geplaatst, en door de vele werkzaamheden vertoonde de dakdichting systematische lekken. Een nieuwe dakdichting aanbrengen zonder deze installaties te verplaatsen bleek niet mogelijk te zijn zodat uiteindelijk beslist werd een tweede dak boven het dak aan te brengen. Om diagonale regeninslag te vermijden en tegelijk de noodzakelijke luchtstromen te behouden werd voorgesteld om de gevels te bekleden met stalen roostervloeren.
De panelen werden deels met rechte draagstaven uitgevoerd, en deels met schuine staven 30/3 mm. De twee types panelen werden dan nog telkens in twee richtingen geplaatst, zodat een speels filigrain effect de gevel een smoel geeft.
Om insijpeling tijdens de werken te vermijden werden de kolomvoeten voorafgaandelijk op de dragende kolommen geplaatst, waarbij de dakhuid telkens dezelfde dag nog terug gedicht werd. In een tweede fase werd dan de volledige structuur gemonteerd.

Materiaal

Lamellenroosters type RL bestaan uit een stevig raster van draag- en vulstaven. De lamelstaven (vulstaven) van deze roosters zijn onder een hoek van 30° of 45° geplaatst. De roosters bestaan uit gegalvaniseerd staal S235jr en worden opgebouwd als volgt :

-       Draagstaven 40*2, hoh 88.88mm, recht en volledig aan de rand gelast

-       Lamelstaven 55*2, hoh 44.44mm, onder een hoek van 45, volledig aan de rand gelast (aan niet zichtbare zijde).

-       De rand bestaat uit : plat 40*5mm

Zeker Zink

 

OPDRACHTGEVER:
Primoris Belgium, Zwijnaarde (B)
 
HOOFDAANNEMER:
 
 
STAALBOUWER:
Snoeck Gebroeders, Sint-Baafs-Vijve (B)
 
ARCHITECT:
BUREAU PARTNERS - architecten & ingenieurs, Gent (B)
 
STUDIEBUREAU:
BUREAU PARTNERS - architecten & ingenieurs, Gent (B)
 
GEVELMONTAGE:
Hardeman | van Harten B.V. Dak- en wandbeplating, Lunteren (NL)

BOUWTIJD:
2017 

FOTOGRAAF: