Prêt-à-Loger

Improve your house. Preserve your home 

GENOMINEERD BTTV 2015

Een team van ca. 50 studenten van de TU Delft, 3 professoren en meer dan 40 bedrijven hebben samen hebben een energie-neutrale renovatie voor het typisch Hollandse rijtjeshuis ontwikkeld.  Er zijn maar liefst 1,4 miljoen van dit type woningen in Nederland. Woningen die ontzettend veel energie gebruiken en tevens aan de krappe kant zijn. Rijtjeswoningen hebben echter ook een onschatbare waarde: ze hebben ons altijd een warm en onvervangbaar thuis geboden en zijn niet weg te denken in Nederland. De woning wordt energieneutraal gemaakt door eroverheen  een tweede huid aan te brengen, ‘The Skin’ die bovendien extra ruimte toevoegt, terwijl de waarde van ‘thuis’ behouden blijft.

The Skin bestaat uit een kasconstructie aan de zuidkant en na‐isolatie aan de noordkant. Met de kasconstructie wordt optimaal gebruikt gemaakt van de zon. In het glas zijn zonnecellen geïntegreerd die de woning van alle energie voorzien en er zijn panelen geplaatst die warmte onttrekken aan deze ruimte voor warm tapwater en CV. In de winter is de kas gesloten en functioneert als warmtebuffer: de door de zon opgewarmde lucht in deze ruimte wordt in combinatie met een warmtewisselaar gebruikt om de bestaande woning te ventileren met minimale warmteverliezen. In de zomer kan de kas in zijn geheel open, waardoor deze ruimte ook op warme dagen aangenaam blijft.

De hoofddraagconstructie van de kas in thermisch verzinkt staal vormt het frame waarin de aluminium profielen,de  vouwpui, de zonwering en zonnepanelen zijn geïntegreerd. De liggers van de constructie zijn gemonteerd aan de gevel van de bestaande woning en aan de nok, waardoor er een stabiele constructie ontstaat. De kolommen zijn buisprofielen, die de verticale krachtsafdracht verzorgen.

Voor de uitvoering van de kasconstructie is bewust gekozen voor de toepassing van thermisch verzinkt staal om de volgende drie hoofdredenen:

1. Architectonische uitstraling: In de architectuur van the Skin komt elk element zo zuiver mogelijk tot uitdrukking. Om het staal zijn zuivere uitstraling te laten behouden, kon er niet met beschermingslagen gewerkt worden, die het materiaal zouden verbergen. Thermisch verzinkt staal bood daarbij de uitkomst, omdat het een zeer levendig materiaal is, dat toch past binnen de zuivere architectuur van een ‘kas.’

2. Corrosie bestendigheid: De buisprofielen in de hoofddraagconstructie dienen niet slechts als constructief element, maar verzorgen tevens de regenwater afvoer naar de opslag tank. Op deze manier is er geen regenpijp nodig en vormt de kasconstructie een geïntegreerd onderdeel van het regenwatersysteem van de woning. Thermisch verzinkt staal is door de uitstekende corrosiebestendigheid het materiaal bij uitstek om dit mogelijk te maken.

3. Duurzaamheid: Bij het ontwerp van the Skin was niet alleen duurzaamheid in gebruik van groot belang, maar ook de inwendige energie (‘embodied energie’). Er is daarom een LCA gedaan van alle elementen van the Skin, om te garanderen dat de woning ook energieneutraal en CO2 neutraal zou zijn qua inwendige energie. In deze context is er bewust gekozen voor thermisch verzinkt staal, vanwege de lage CO² footprint en de hoge mate van recycling.

Opdrachtgever:

TU Delft – BK faculteit, Delft (NL)

 
Hoofdaannemer:

TBI – Era Contour, Zoetermeer (NL)

 
Staalbouwer:

Nobutec, Wateringen (NL)

 
Architect:

Prêt-à-Loger, Delft (NL)

 
Studiebureau:

TU Delft, Delft (NL)

 
Bouwtijd:
augustus 2014
 
Fotograaf:

Prêt-à-Loger