Prelude Eventbruggen

Tijdelijke brug over het Hoendiep

De opdracht

De gemeente Groningen vraagt in januari 2014 landschapsarchitect Elizabeth Keller en architect Remco Rolvink een ontwerp te maken voor een tijdelijke brug over het Hoendiep. Deze brug moet zorgen voor ontsluiting van het Suikerunieterrein voor voetgangers en fietsers. De gemeente wil de voormalige locatie van de Suikerabriek aantrekkelijk maken als evenemententerrein. De brug dient daarom ook het industriele karakter en een transitie naar nieuw gebruik te symboliseren. Een belangrijke technische eis is dat het Hoendiep bevaarbaar moet zijn voor woonschepen. De brug moet in de zomer van 2014 gerealiseerd kunnen zijn. (De periode tussen ontwerpopdracht in januari 2014 tot realisatie en oplevering in augustus heeft uiteindelijk zo’n 7 maanden in beslag genomen.)

Het ontwerp

De ontwerpers hebben gekozen voor een ontwerp van twee bruggen: een hoge voor alleen voetgangers en een lage die geschikt is voor fietsers en mindervaliden. Voor de materialisering is gekozen voor het Layher modulair bouwsysteem van steigermateriaal. Dit steigermateriaal bestaat uit thermisch verzinkt staal. De bruggen sluiten hierdoor aan op het industriële karakter van het terrein, en ademen tevens een sfeer van tijdelijkheid die bij evenementen past. De eenvoudige en snelle montage van de standaard elementen hebben het mogelijk gemaakt dat de bruggencombinatie in korte tijd is gerealiseerd.

Technische aspecten

De twee bruggen bestaan uit identieke vakwerkliggers geconstrueerd uit kleinschalige elementen die eenduidig gekoppeld zijn. Eén van de vakwerkliggers wordt voor voetgangers; die is hoger geplaatst en biedt vrij uitzicht over de grote open ruimte van het Suikerunieterrein doordat de vloer halverwege het frame is geplaatst. De andere brug is voor fietsers en mindervaliden, ligt minder hoog ten opzichte van het maaiveld en bezoekers bewegen zich door de constructie van het frame in plaats van erboven. De vloer van de voetgangersbrug bestaat uit de standaard geperforeerde stalen vloerdelen van het Allround systeem van Layher. De vloer van de fietsbrug wordt gemaakt van een composietvloer met elementen van Bijl, die een stroeve slijtvaste toplaag hebben.

Beide constructies steunen op het enige onderdeel dat in situ wordt gemaakt: Een H-poort van thermisch verzinkte HE-profielen. Op de beide landzijdes zijn trappenhuizen en hellingbanen gemaakt uit het steigerbouwsysteemmateriaal dat aansluit op de binnenconstructie van de frames van de overspanning van de brugliggers. Alle constructies van overspanning, steunpunten, hellingbanen en trappenhuizen zijn van thermisch verzinkt staal en bestaan uit standaard onderdelen die volledig gedemonteerd kunnen worden en elders weer worden ingezet. Zowel als brug, maar ook bijvoorbeeld als tijdelijk station of podium op het in transitie zijnde Suikerunieterrein. In beide bruggen is bovendien een uithijsbaar deel ontworpen. Door middel van het ontkoppelen van slechts acht bevestigingen kan het brugdeel met een kraan uitgehesen worden voor incidentele doorvaart.

Opdrachtgever:
Gemeente Groningen (NL)
 
Hoofdaannemer:

Knol Beton-, Waterbouw & Heiwerken, Akkrum (NL)

 
Staalbouwer:
Layer, Raamsdonksveer (NL)
 
Architect:

Atelier Elizabeth Keller 

LANDSCHAPSARCHITECTUUR

i.s.m. 

Remco Rolvink 

SPATIAL STRATEGIES (NL)

 
Studiebureau:
Bartels, Leeuwarden (NL)
 
Bouwtijd:
november 2013
 
Fotograaf:

Elizabeth Keller en Remco Rolvink

Verwante projecten

Ook interessante projecten