Poort begraafplaats Hattem

De nieuwe poort ontsluit de Algemene Begraafplaats van Hattem, die sinds 1829 hier is gelegen

Het toegangsgebied werd heringericht door de gemeente Hattem en kreeg een inbreiding van diverse asbestemmingen. De poort maakt onderdeel uit van drie verschillende bouwonderdelen in het project, waaronder nog een gebogen urnenmuur met overkapping en enkele urnenzuilen.
De poort met een spinachtig frame kreeg een klein dakje, en benadrukt dit als hoofdtoegang van de begraafplaats. Door zijn postuur, de open structuur en de lichte afwerklaag helpt de poort mee in de orientatie op de begraafplaats als zijnde een baken.
De poort is samengesteld uit diverse onderdelen, die ter plekke aan elkaar zijn gemonteerd. Het mag duidelijk zijn dat op deze locatie, in weer en wind, de stalen onderdelen in ieder geval thermisch verzinkt moesten worden. Daarnaast vereist de poort door zijn functie op de begraafplaats een hoogwaardige afwerking, deze is verkregen door de onderdelen te poedercoaten. Met dit duplexsysteem is tevens een maximale bescherming verkregen voor het ondergronds opstellen van de voetplaten. De poten van het frame zijn opgebouwd uit koker 150x250x6mm en zijn voorzien van flenzen en diverse verbindingsstukken. In het hoofdframe zijn hulpstaanders gehangen, waartussen vaste hekken en beweegbare poorten zijn gehangen. De hekken werden samengesteld uit lasergesneden onderdelen uit plaatmateriaal van 8mm dik en zijn geheel afgelast. Het prefab dak is op en hoeklijnframe gebouwd en nadien geplaatst. Voor de poort werden drie verschillende kleuren toegepast, namelijk; Papyruswit RAL9018 voor de poten, Zwartgrijs RAL7021 voor de hekken en Antracietgrijs RAL7016 voor het
dakframe.

 

 

Opdrachtgever:
Gemeente Hattem (NL)
 
Hoofdaannemer:
Bouwbedrijf Frank Wielink, Wezep (NL)
 
Staalbouwer:
Smederij Wessel, Hattem (NL)
 
Architect:
Interieurarchitectenburo Wever, Hattem (NL)
 
Studiebureau:
Alferink - Van Schieveen, Zwolle (NL)
 
Bouwtijd:
december 2014
 
Fotograaf:
Gerard Wever