Politiekantoor Brakel

Het nieuwe politiekantoor in Brakel is het resultaat van een Open Oproep georganiseerd door de Vlaams Bouwmeester die ORG won in 2009.

De projectsite ligt aan een drukke gewestweg in een agrarische omgeving. Omdat de rest van de weg is geflankeerd door een huizenrij stelden we voor om het politiekantoor op te tillen zodat het landschap erachter opnieuw zichtbaar wordt. Vervolgens trokken we het landschap door tot aan de straat – met eronder de logistieke ruimten en erbovenop de publiekstoegang, en de straat naar het landschap, als parkeerruimte voor bezoekers, personeelsvoertuigen en dienstvoertuigen.

Het gebouw maakt een buiging naar de straat, als welkomstgebaar naar zijn bezoekers, en om de noordzijde eerder gesloten te houden (privacy), en de zuidzijde te openen naar het landschap.  Intern zijn alle ruimtes geschakeld rond de traphal, een grote vide die licht brengt centraal in het gebouw en doorzicht biedt naar het achterliggende landschap.

Project kwaliteiten

Het gebouw is opgebouwd uit een aantal belangrijke elementen.

We verbeelden de politiemacht door het gebouw te laten dragen door ‘atlanten’: 13 beelden van politie-officiers in polyester. Ze verbergen de kolommen onder het gebouw en dienen tevens als isolatie en bescherming. De atlanten verlenen het politiekantoor een nobele uitstraling, vergelijkbaar met de karyatiden uit de Griekse architectuur.

De gevel bestaat uit vier rijen van gestapelde cassettes, ‘megabricks’, vergelijkbaar in formaat met de monolitische blokken uit de architectuur van de Oudheid. De ‘megabricks’ omvatten de gevelafwerking, isolatie, verbergen alle verticale structurele elementen (de kolommen en balken) en bevatten de wandkasten aan de binnenzijde. Ze zijn opgebouwd uit stalen frames, cementplaten en steenstrips.

Om het hoogteverschil te overwinnen tussen de straat en de publieke toegang legden we een hellend landschap aan met een S-vormige toegangshelling. Deze figuur loopt verder door het gebouw en mondt uit in een privaat terras voor de politie.

Toepassing verzinkt staal

Het gaat om de stalen kaders rond houten gevelcasetten, in atelier gemaakt uit geplooide staalplaat en ter plaatse op de werf gemonteerd. De stalen kaders bevatten ook de raamdorpels en dakranden. Ze omlijsten esthetisch de gevelcassettes 'Megabricks' maar houden ook het geheel van cassettes, steunplaten en baksteenstrips bij elkaar. Ze werden zo uitgewerkt dat er nergens zichtbare bevestigingen zijn, en lijken, door een intelligente detaillering van de hoeken, uit één stuk te bestaan. De onderzijde van de kaders is geperforeerd om water door te laten; het geheel is thermisch verzinkt.

ZEKER ZINK

 

OPDRACHTGEVER:
Politiezone Brakel – Horebeke – Maarkedal - Zwalm, Brakel (B)
 
HOOFDAANNEMER:
Detrac, Vichte (B)
 
STAALBOUWER:
Walcarius, Moeskroen (B)
 
ARCHITECT:
ORG Permanent Modernity, Brussel (B)
 
STUDIEBUREAU:
Sweco Belgium, Zelzate (B)
 
BOUWTIJD:
2017
 
FOTOGRAAF:
Filip Dujardin