Pipeconveyor t.b.v. zandwinning Geertjesgolf

Een transportband van twee kilometer. Een extra dikke stroomkabel van negen kilometer. En drie miljoen ton zand per jaar. Alles is groot aan het zandwinproject Geertjesgolf. 

Toch zullen Maas en Walers er vrij weinig van merken. Juist vanwege die hi-tech transportband. Die gemaakt wordt bij Moors in Bergharen. Een enorme torenkraan hijst de tunnelsegmenten een voor een op hun plaats. Werklui in oranje kleding maken ze vervolgens aan elkaar vast. 

We staan midden in een gat in de Van Heemstraweg, tussen Deest en Winssen. Hier wordt een tunnel aangelegd onder de weg door. Door de tunnel loopt een dubbele transportband voor het zand dat in het project Geertjesgolf wordt gewonnen. Dat zand wordt namelijk niet met vrachtwagens naar de speciaal aangelegd haven in de Waal bij Deest gebracht, maar met een bijna twee kilometer lange pipe conveyor.  

,,Het is een transportband waar het zand op geladen wordt en die zich vervolgens sluit’’, vertelt directeur Herman van der Linde van Nederzand, het bedrijf dat de ontzanding Geertjesgolf uitvoert. ,,Zo'n band is in de zandwinning nog nooit gebruikt. Hij wordt bijvoorbeeld gebruikt in kolencentrales.’’

‘Stiller dan vervoer per vrachtwagen’

In de Geertjesgolf wordt tot 2032 maar liefst 25 miljoen ton zand gewonnen. Normaal zou dat met vrachtwagens naar de haven worden gebracht. ,,De gesloten transportband heeft geen last van regen, is stiller en bovendien milieuvriendelijker dan vervoer per vrachtwagen’’, zegt Van der Linde. De band wordt grotendeels weggewerkt tussen speciaal voor dit doel verplaatste perenbomen.

De winning van het zand en het transport verlopen in Geertjesgolf volledig elektrisch. Van der Linde: ,,Daarvoor wordt een dubbele stroomkabel van negen kilometer vanuit een verdeelstation in Druten naar Deest getrokken. Die kabel ligt in een sleuf. Waar hij een weg kruist wordt hij met een gestuurde boring onder de weg door geleid. Dan hoeft de weg niet te worden opengebroken.’’ Het werk, zeventien boringen, wordt op dit moment uitgevoerd.

Een jaar werk aan de opdracht

De transportband wordt gebouwd bij staalconstructiebedrijf Moors in Bergharen, dat een jaar werk had aan de opdracht. Een flink deel van het bedrijf is met de klus bezig. Eerst worden er segmenten aan elkaar gelast. Die worden vervolgens verzinkt en met bouten en moeren in elkaar gezet. Centraal zitten de twee gangen met ronde kunststof rollers, waar de transportband doorheen komt. 

Buiten liggen de reeds gebouwde segmenten op grote stapels. ,,Wij werken al meer dan dertig jaar voor de zandwinning’’, zegt directeur Barry Moors. ,,We hebben in 1987 de installaties gebouwd voor de zandwinning in de Uivermeertjes. Leuk om nu dit project te doen. En ook fijn dat de werkgelegenheid in de regio blijft.’’ 

In een halfjaar tijd werden alle onderdelen thermisch verzinkt van de 250 frames van 12 meter lang. Zo is de transportband bestand tegen weer en wind.

Meer info

Functioneel verzinken

OPDRACHTGEVER:
Winruimte Geertjesgolf (NL)
 
HOOFDAANNEMER:
 
 
STAALBOUWER:
Moors Constructie en machinebouw Bergharen  (NL)
 
ARCHITECT:
 
 
STUDIEBUREAU:
 
 
BOUWTIJD:
2020
 
FOTOGRAAF: