Pergola Meander Medisch Centrum

De begroeide pergola laat nu het prachtige landschap tot aan de gevel van het ziekenhuis lopen.

Het nieuwe Meander Medisch Centrum in Amersfoort is een ziekenhuis van een geheel nieuwe orde. Een zorginstelling van meer dan 100.000 m², waar de patiënt centraal staat en het contact met de omliggende groene omgeving in heel het gebouw voelbaar is. Vanaf eind 2013 zijn de eerste patiënten opgenomen in dit bijzonder ruimtelijke, lichte ziekenhuis.
De parkachtige omgeving rond het medisch centrum werd hersteld en vormt nu een belangrijk deel van de ‘healing environment’. Het gebouw is niet als een massief blok vormgegeven maar als een aantal bouwdelen waartussen het landschap diep het gebouw binnendringt.  Groen en gebouw grijpen als vingers in elkaar. Het groen van het landschap dringt tot diep in het gebouw door. Het verlengde van de loper vanaf de Maatweg naar de entree is uitgevoerd als een brug met links en rechts zicht over de begroeiing van de pergola. Door de begroeide pergola wordt het zicht op de geparkeerde auto’s aan het oog van de bezoekers onttrokken.  Ook aan de kant van het ROC-gebouw zorgt de met Wisteria begroeide pergola dat de fietsen niet vanuit het gebouw zichtbaar zijn. De staalconstructie van de fietsoverkapping is aan de stalen vakwerken van de pergola opgehangen. Tussen fysiotherapie en revalidatie zorgt een strook pergola, om dezelfde reden, dat het groenbeeld aan de Bunschotenstraat gewaarborgd blijft.

De pergola is een belangrijk onderdeel voor het ziekenhuis en de Gemeente Amersfoort. De zichtzijden van het ziekenhuis krijgen door deze pergola een groen aanzicht, waardoor het ziekenhuis in zijn natuurlijke omgeving tot zijn recht komt.

Uitgangspunten voor de pergola’s waren:

  • Een zo licht mogelijke onderhoudsarme constructie toepassen.
  • Al het hout geleverd met het FSC 100% keurmerk
  • Geen gestorte funderingen, maar met prefab poeren werken.

Met als doelstelling een korte bouwtijd met een minimum aan overlast voor de omgeving en een duurzaam product. De korte bouwtijd en de minimale overlast voor de omgeving was belangrijk omdat in een kort tijdsbestek het gehele buitenterrein met diverse disciplines gerealiseerd moest worden en het ziekenhuis tijdens deze periode ook ingericht werd, een mega operatie dus.
De pergola is totaal aangenomen en uitgevoerd door Van Ee Staalspecialisten.
De staalconstructie is gebaseerd op detaillering in de kassenbouw, er zijn lichte profielen toegepast in vakwerken. Als conservering is er gekozen voor thermisch verzinken, deze conservering vraagt minimaal onderhoud. De kolommen zijn uitgevoerd in Clouziana hout en de balklagen zijn van Azobé hout. Beiden met het FSC 100% keurmerk. De stalen verbindingen van de houten palen naar de vakwerken en de poeren zijn met verschillende houtspecialisten en constructeurs doordacht. De Clouziana palen zijn niet geschaafd, het moest zijn natuurlijke uitstraling houden. Hierdoor was het nodig flexibiliteit in de verbindingen te realiseren, omdat de kolommen niet in dezelfde maten te krijgen zijn (natuurproduct) in deze hoeveelheden.

Langs de kolommen is blauwe regen geplant. Deze plant zal er voor zorgen dat in een korte tijd zowel de palen als het dak van de pergola volledig begroeid zal zijn. Hierdoor krijgt het ziekenhuis een nog  groener uiterlijk en staan de voertuigen op de parkeerplaatsen uit het zicht van de bezoekers en de patiënten.

Als conservering is er gekozen voor thermisch verzinken, deze conservering vraagt minimaal onderhoud. Tijdens de engineering (in nauw overleg met de architect en opdrachtgever) werd er zoveel mogelijk gezocht naar eenheid, hierdoor was het mogelijk het productieproces en de montage qua doorlooptijd in te korten.

Opdrachtgever:

Stichting Meander Medisch Centrum, Amersfoort (NL)
 

Hoofdaannemer:

Meander Combinatie VOF, Amersfoort (NL)
 

Staalbouwer:

Van Ee Staalspecialisten, Barneveld (NL)
 

Architect:

Atelier PRO Architecten, Den Haag (NL)
 

Studiebureau:

Konstruktiebureau Snetselaar, Ede (NL)
 

Bouwtijd:

-
 

Fotograaf:

Dirk Verwoerd