Passiefwoning Lembeke

Laureaat Benelux Trofee Thermisch Verzinken 2013

In de ontwerpfase van deze passiefwoning, werden we geconfronteerd met stedenbouwkundige randvoorwaarden zoals de verplichting van een hellend dak. Dit had een grote impact op het ontwerp maar droeg ook bij aan de materiaalkeuze. Zo werd gezocht naar een materiaal dat toeliet om zowel de gevel, de garagepoort, als het hellend dak in één zelfde materiaal te realiseren, met name thermisch verzinkt staal.  Dit materiaal is bovendien perfect recyclebaar.

Tijdens de ontwerpfase werd reeds contact opgenomen de verzinkerij. Op hun advies werd afgesproken dat alle platen uit één lot staal dienden te komen met volgende kenmerken:
• Staalkwaliteit categorie I: belangrijk zijn hierbij de Si en P waarden, aangezien zij een grote invloed hebben op de dikte en de hechting van de thermische verzinking. De beste waarden hierbij zijn Si %< 0.03 en Si% +2.5 P% <0.09%.
• Lasmateriaal met minder dan 0.7% Si, opnieuw omwille van de laagdikte en hechting van de zinklaag.

Al de plaatbewerkingen (plooien, versnijden, boren…) werden vooraf uitgevoerd omdat een bewerking na het verzinken tot beschadigingen kan leiden. Vooraf werd met de verzinkerij overeengekomen dat de platen mochten afgehaald worden onmiddellijk na de afkoelingsfase na het verzinken. Dit vermeed beschadigingen en zorgde ervoor dat de stapeling zorgvuldig gebeurde met behulp van stapelhout. Het koud stapelen van platen op elkaar zou anders witte zinkpatina geven. Bij het lossen en laden van de platen werd steeds gewerkt met handschoenen om vingersporen bij het patineren van de platen te vermijden. Op de achterzijde van de platen kwam aan de randen een klevende band die ervoor zorgt dat staal niet op staal kan schuren tijdens thermische uitzetting. Horizontaal werden T- profielen gebruikt, verticaal werden de voegen door zinken banden gedicht. De platen werden bevestigd op een achterliggende structuur met behulp van inox schroeven om galvanische corrosie te vermijden. De schroeven werden bovendien voorzien van een epdm rubber.

Opdrachtgever:
Van de Veere Hendrik, Lembeke (B)
 
Hoofdaannemer:
Ronny Bauwens, Sint-Jan-in-Eremo (B)
 
Staalbouwer:
Christiaens J., Eeklo (B)
 
Architect:
Van de Veere Hendrik en Mozaiek Architecten,
 
Studiebureau:
Mozaiek Architecten, Drongen (NL)
 
Bouwtijd:
-
 
Fotograaf:
Van de Veere Hendrik