Passerelle Provisoire Gare de Bonnevoie

Reconstructie van de passage die het stationsplein in Luxemburg (Place de la Gare) verbindt met de wijk Bonnevoie

Inleiding

De oude voetgangerspassage die de verbinding vormt tussen de Place de la Gare en de wijk Bonnevoie bevond zich in een vergevorderde staat van verval. In 2010 hebben de Luxemburgse spoorwegen (SNCFL) het deel van de passage over de spoorweg vervangen. Niet lang daarna startte de stad Luxemburg het project om ook het tweede deel langs de Rotonde te vervangen, waarbij de trap en de lift op het niveau van de rondweg van Bonnevoie (Rocade de Bonnevoie) aansloten.
De werkzaamheden werden tussen juni 2012 en september 2013 uitgevoerd. De voornaamste uitdaging bij dit project was om de passage zo voordelig mogelijk te realiseren, daarbij rekening houdend met een architecturaal belang en een soepele integratie in de bijzondere locatie van de Rotonde en de Rocade de Bonnevoie.
Om een zo groot mogelijk aantal gebruikers van dienst te zijn, werden de stromen voetgangers en fietsers geanalyseerd. Daaruit bleek het grote voordeel om de passage te verlengen, over de Rocade de Bonnevoie heen tot aan de bestaande groenvoorziening. Vanaf de groenvoorziening vormen een nieuwe lift en trap de toegang tot de passage. Vlakbij de Rotonde werd de bestaande lift gehandhaafd en gerenoveerd.

De nieuwe toren

De nieuwe lift (met trap) bevindt zich op het kruispunt van twee hoofdwegen, te weten de Rocade de Bonnevoie en de Rue de Bonnevoie. Qua architectuur diende er bij de bouw van de 13 meter hoge toren, ondanks zijn tijdelijke karakter, rekening te worden gehouden met de locatie en de ligging.  De liftschacht is voorzien van beton dat zo uit de bekisting komt. Een grote glazen ruit zorgt voor natuurlijke verlichting van de binnenzijde van de lift. Om deze betonnen schacht heen is een metalen constructie aangebracht, waarmee een iconografische structuur wordt verkregen die al van verre zichtbaar is. Dit omhulsel is vervaardigd van verzinkt standaard plaatgaas. De beplanting van de metalen mantel met kruipplanten zal de uitstraling van de toren verder versterken. De toren lijkt zo beter in het geheel te passen en krijgt minder uitgesproken contouren. Bovendien zorgt de selectie van de beplanting voor een variatie aan kleur van de bladeren, al naar gelang het seizoen, en draagt daarmee bij aan de integratie van de toren op deze locatie.

De passage

De passage bestaat uit drie traveeën en is in totaal ongeveer 85 meter lang. De constructie van vakwerkliggers van gelamineerde, verzinkt stalen balken werd niet geschilderd, om het tijdelijke karakter van het project te onderstrepen en om de bouw- en onderhoudskosten te beperken. Er werden voordelige standaard materialen gebruikt: een dak van geribd staalplaat, metalen vloeren in combinatie met antislip, leuningen van plaatgaas.

Opdrachtgever: 
Gemeentebestuur Luxemburg (L)

Hoofdaannemer:
Tralux, Bettembourg (L)
 
Staalbouwer:
Techno Métal Industrie, Seilles Andenne (B)
 
Architect:
INCA Ingénieurs Conseils Associés, Niederanven (L)
 
Studiebureau:
INCA Ingénieurs Conseils Associés, Niederanven (L) / JSE – Jean Schmit Engineering
 
Bouwtijd:
juli 2012 - juli 2013
 
Fotograaf:
INCA Ingénieurs Conseils Associés

Verwante projecten

Ook interessante projecten