Parkeergebouw IKEA

Een drielaags parkeergarage voor ca. 1.000 parkeerplaatsen met sportvelden (FIFA 2** klasse) en bijbehorende sportaccommodatie op het dak

Laureaat Benelux Trofee Thermisch Verzinkt 2015

Het programma omvat een drie-laags parkeergarage voor ca. 1.000 parkeerplaatsen met sportvelden en bijbehorende sportaccommodatie op het dak. De sportactiviteiten op een hoogte van tien meter zijn onderdeel van een stedelijke lineaire recreatieve zone op het maaiveld langs het Amsterdam-Rijnkanaal. Bij dit project is sprake van meervoudig grondgebruik waarbij functies als ondergronds transport, een openbare weg, 3 lagen parkeren en sportaccommodatie incl. twee sportvelden op elkaar gestapeld zijn. Het meervoudig grondgebruik was noodzakelijk omdat de beschikbare ruimte beperkt was.

Vanwege het binnenstedelijke karakter van de directe omgeving is er veel zorg besteed aan ontwerp en uitvoering van de gevels. De gevels van het parkeergebouw bestaan voornamelijk uit stalen schermen ( thermisch verzinkt en gepoedercoat, kleur antraciet). De schermen zijn opgebouwd uit strekmetalen elementen die zijn gelast aan stalen hoeklijnen en vervolgens blind zijn gemonteerd aan een thermisch verzinkte achterconstructie.

Om de geluidsoverlast voor de naastgelegen woonwijk tot een minimum te beperken, is de noordgevel uitgevoerd in een minder open uitvoering van het strekmetaal. Om deze gevel een minder industrieel  karakter te geven en een betere relatie met het naastgelegen plantsoen te realiseren is een tweede laag aangebracht op de strekmetalen schermen in de vorm van een thermisch verzinkt raster voor het aanbrengen van grondgebonden begroeiing. De nodige deuren in de strekmetalen schermen zijn nagenoeg onzichtbaar in de schermen opgenomen. De entree naar de sportaccommodatie in de westgevel is uitgevoerd in thermisch verzinkt staal met een invulling van houten profielen. De thermisch verzinkte ballenvangconstructie op de dakranden is opgebouwd uit stalen staanders met elkaar verbonden door UNP-profielen en voorzien van een invulling van thermisch verzinkt gaaswerk, rvs staalnet en windbreekdoek.

De toegepaste materialen zijn voornamelijk beton en staal met een naturel uitstraling en in een duurzame uitvoering, dit wil zeggen onbewerkt beton en thermisch verzinkt staal. Daar waar de eisen voor duurzaamheid en uitstraling hoger zijn of een specifieke kleur gewenst is, worden de thermisch verzinkte stalen onderdelen voorzien van een poedercoating. De hoofddraagconstructie van het parkeergebouw betreft een hybride uitvoering in thermisch verzinkt staal en beton.

Opdrachtgever:
IKEA Beheer B.V., Amsterdam (NL)
 
Hoofdaannemer:
ASK Romein Bouw, Roosendaal (NL)
 
Staalbouwer:
ASK Romein Staalbouw, Roosendaal (NL)
 
Architect:
Knevel Architecten BV, Amsterdam (NL)
 
Studiebureau:
CAE Nederland, Barendrecht  (NL)
 
Bouwtijd:
December 2014
 
Fotograaf:
Knevel Architecten