Parkeergarage Welkoop

In Apeldoorn is bij het distributiecentrum Welkoop een parkeerdek gerealiseerd. Het parkeergebouw voorziet in 184 parkeerplaatsen voor personenauto’s en beslaat een oppervlak van circa 64 x 39 meter.

Middels een inpandige hellingbaan en twee op de hoeken gepositioneerde trappenhuizen wordt de parkeervloer ontsloten. Enkel de representatieve voorzijde van het gebouw is voorzien van een gevelafwerking. Het hoofdtrappenhuis en de entree ter plaatse van de in- en uitrit voor auto’s, worden gemarkeerd door een in het oog springend kader van aluminium gevelplaten met een houtprint. Deze kaders zijn ingevuld met vezelcementplaten in een lichte kleur, welke gerivetteerd zijn op de verzinkt stalen achterconstructie. De levensgrote letters ‘Welkoop’ op het decor van een volledig begroeide gevel, de warme houten print, de lichte cementplaten en de verzinkt stalen contructie geven het parkeerdek een aangename uitstraling.

De hoofddraagconstructie van het parkeergebouw, bestaande uit thermisch verzinkte kolommen en liggers, vormt het raamwerk voor TT-plaatvloeren die een vrije overspanning mogelijk maken. Alle overige stalen elementen in de parkeergarage zijn eveneens thermisch verzinkt. Het betreft de stalen onderdelen voor de hoofddraag- en achterconstructie van de gevelkaders, de vrijdragende stalen trappen, de windverbanden, het dubbelstaafmat hekwerk van de representatieve voorgevel en de spijlenhekwerken rondom de hellingbaan en langs de vloerranden van de overige drie gevels. Dit spijlenhekwerk zorgt als gevelelement voor een hoge mate van transparantie naar de omgeving en maakt natuurlijke ventilatie mogelijk. De wanden van de trappenhuizen zijn uitgevoerd in sandwichpanelen, vervaardigd uit sendzimir verzinkt stalen binnen- en buitenplaat met brandwerende isolatie. De buitenzijde van de sandwichpanelen hebben een aanvullende coating op kleur.

Het constructief ontwerp van de parkeergarage is gebaseerd op een stramienplan opgebouwd uit velden van 5,0 x 16,0 meter. In totaal bestaat de garage uit twee gekoppelde parkeereenheden (parkeervak – parkeerweg – parkeervak) van elk 16 meter diep en een tussengelegen inpandige hellingbaan. De standaard elementen van staal en beton worden op de bouwplaats geassembleerd, wat resulteert in een snelle en eenvoudige bouwmethodiek. De boutverbindingen, droge bouwmethode en de eenduidige standaard maatvoering maakt hergebruik als geheel of in gedeelten eenvoudig en haalbaar.

De staalconstructie moet volledig worden beschermd tegen het buitenklimaat. Er is gekozen voor thermisch verzinken om demontage en hergebruik mogelijk te maken. Dit vormt integraal onderdeel van het EZ Park concept. Met thermisch verzinken is gekozen voor een optimale levensduur en bescherming, met een industrieel en robuust karakter. Het integreren van de afbouw in hetzelfde montageproces als de ruwbouw, beperkt het benodigde materiaal en materieel en versnelt de bouwtijd. De keuze voor thermisch verzinken is niet alleen een duurzame keuze op basis van onderhoud en levensduur, maar beperkt op verschillende niveaus de milieubelasting van het bouwproject.

De parkeergarage bestaat uit een slim, innovatief en circulair gebouwconcept: modulair, flexibel, demontabel, uitbreidbaar, verplaatsbaar en toekomstbestendig. Er is sprake van een intelligent ontwerp met een grote mate van repetitie dat snel en efficient bouwen mogelijk maakt. De standaard gemaatvoerde elementen zijn relatief klein en zijn in het gehele gebouw toepasbaar. Wijzigingen, uitbreidingen, demontage, hergebruik recyclebaarheid (beton) en upcyclebaarheid (staal) zijn hierdoor mogelijk. De rationele structuur en materiaalkeuze vormen de basis voor een nagenoeg onderhoudsvrij gebouw dat meerdere functies kan herbergen. Klimaatadaptatie door volledig begroeide gevels is toegepast.

De compacte oplossing, gebruik makend van natuurlijke ventilatie, reduceert materiaal- en energiegebruik. De grote mate van standaardisatie, repetitie en droge verbindingen zorgt voor kleine elementen die gemakkelijk, snel en efficient te plaatsen en te demonteren zijn. In de exploitatiefase is het energiegebruik zeer laag door het ontbreken van ventilatiesystemen (natuurlijke ventilatie door een open gevel) en LED verlichting op oa bewegingsmelders

Functioneel verzinken

OPDRACHTGEVER:
Systabo B.V. (NL) 
 
HOOFDAANNEMER:
EZ Park / Stam en de Koning bv (NL) 
 
STAALBOUWER:
Voortman Steel Construction (NL) 
 
ARCHITECT:
Vissers & Roelands architecten & ingenieurs
 
STUDIEBUREAU:
Verhoeven Leenders (NL) 
 
BOUWTIJD:
2020 
 
FOTOGRAAF:
EZPark / Systabo