Parkeergarage Wageningen University & Research P1

Op maat gemaakte, zeer duurzame parkeervoorziening voor 454 parkeerplaatsen. 

Deze parkeergarage voldoet aan de nieuwste richtlijnen voor parkeervoorzieningen (NEN 2443:2013). 

Om het aantal parkeerplaatsen op de smalle footprint te optimaliseren is gekozen voor schuinparkeren onder een hoek van 70 graden. Bijkomend voordeel is dat het gebruiksgemak voor bezoekers met betrekking tot het inparkeren wordt vergroot.

In de gevel vormt het onregelmatig dambord van inheemse begroeiing en houten lamellen een synergie tussen ecologie en architectuur. De strakke lamellen van onbehandeld Accoya hout zijn onderhoudsarm, hebben een kleine ecologische footprint en voorzien het gebouw van een goede doorstroming van buitenlucht. De beplanting op staalmatten versterkt de biodiversiteit en zal verkeersgeluid dempen, fijnstof binden en zuurstof produceren. De gevel sluit hiermee aan bij de filosofie van de universiteitscampus. Plantenbakken op de verdieping zijn zodanig uitgevoerd dat ze voldoen aan de wettelijke eisen met betrekking tot overklauterbaarheid. Aanvullende maatregelen, zoals hekwerken, kunnen hierdoor achterwege blijven.

THERMISCH VERZINKTE ELEMENTEN

De volledige bovengrondse staalconstructie van kolommen, liggers en windverbanden zijn voorzien van een duplex-systeem. Het staal is discontinu thermisch verzinkt en afgewerkt met een poedercoating. Secundaire stalen elementen, zoals hekwerken langs de hellingbaan en de stalen trappen zijn op dezelfde wijze verzinkt en afgewerkt als de hoofddraagconstructie. Vanwege de esthetiek zijn in de gevel de staalmatten tevens voorzien van een duplex-systeem.

TECHNISCHE ASPECTEN

Voor de parkeergarage is een oplossing gekozen die optimaal past binnen het gegeven bouwvlak van 46x84 meter. Door te parkeren onder een hoek van 70 graden kunnen drie parkeereenheden worden gerealiseerd, waarbinnen kolomvrij geparkeerd kan worden. De kolomafstanden bedragen 5,32x14,85 meter en worden opgebouwd uit kokerprofielen van 250x250 mm. De tussenliggers zijn doorgaand uitgevoerd en ter plaatse van de rijbanen zijn de liggers geïntegreerd in de betonvloer. De staalconstructie is uitgevoerd in staalkwaliteit S355.

Een belangrijke factor bij de engineering van de staalconstructie is Fire Safety Engineering. De constructie is getoetst op enkele scenario’s met een autobrand. De kritieke staaltemperatuur is in alle gevallen hoger gebleken dan de maximaal optredende staaltemperatuur, waardoor brandwerende bekleding of overdimensionering overbodig is. Bovendien is in de parkeergarage voldoende redundantie aanwezig om het wegvallen van een windverband op te kunnen vangen.

Door de vloeren en de overgangen naar de hellingbanen naadloos uit te voeren en het toepassen van een voet- en topboog, worden trillingen sterk gereduceerd. Hierdoor is overlast op de trillingsgevoelige meetapparatuur in het naastgelegen onderzoeksgebouw van de universiteit voorkomen.

KEUZE VOOR THERMISCH VERZINKEN

Het buitenklimaat in combinatie met aanvullende esthetische eisen zijn bepalend voor de keuze van een duplex-systeem. Om het accent te leggen op de gevel van inheemse begroeiing en houten lamellen is de staalconstructie gecoat in antracietgrijs. Zodoende vervaagt de aanblik van staal in de schaduwwerking van de parkeergarage en verlevendigt de ecologische gevel. Daarnaast draagt de duplexcoating bij aan een lange levensduur en geeft de donkere kleur allure aan de parkeergarage passend binnen het stedenbouwkundig beeld van de universiteitscampus.

ZEKER ZINK
 
OPDRACHTGEVER:
Wageningen University & Research, Wageningen (NL)
 
HOOFDAANNEMER:
EZ-Park, Eindhoven (NL)
 
STAALBOUWER:
Voortman Steel Group, Rijssen (NL)
 
ARCHITECT:
Vissers & Roelands architecten & ingenieurs, Eindhoven (NL)
 
STUDIEBUREAU:
Ingenieursbureau Verhoeven en Leenders, Volkel (NL)
 
BOUWTIJD:
2018
 
FOTOGRAAF:
EZ-Park / Vissers & Roelands architecten & ingenieurs