Parkeergarage P3 Vanderlande

Na de bouw en eerdere uitbreidingen van de parkeergarage van Vanderlande in Veghel, is deze nogmaals uitgebreid met parkeergarage P3. De nieuwe garage, bestaande uit 381 extra parkeerplaatsen, vormt het sluitstuk tussen de bestaande delen van de parkeergarage P1 en P2. 

Door middel van verbindingsbruggen op iedere verdieping, wordt de verbinding gevormd met de bestaande parkeergarage. Het nieuwe gedeelte is uitgevoerd zonder eerste verdiepingsvloer, waardoor een vrije ruimte van de begane grond tot de tweede verdieping ontstaat. De hoge 1e bouwlaag doet dienst als bedrijfshal tussen de bestaande hallen en is logistiek opgenomen in de bedrijfsprocessen. Specifiek voor de bedrijfshal is de doos-in-doos constructie die de brandwerendheid en de klimatisering waarborgt.

Alle toegepaste stalen bouwdelen zijn thermisch verzinkt. Deze thermische zinklaag sluit aan bij de eerdere in gebruik genomen  parkeergebouwen P1 en P2. Evenals bij deze gebouwen, bestaat de gevel van P3 uit thermisch verzinkte stalen spijlenhekwerken. Op verdieping twee, drie en vier kan vanuit P2 door middel van verbindingsbruggen de oversteek worden gemaakt naar P3. De hoge mate van transparantie van de staalconstructie en het spijlenhekwerk zorgt hier voor een spectaculair beeld. Overige constructieve voorzieningen, zoals windverbanden, maar ook de vrijdragende stalen trappen, zijn voorzien van een thermische zinklaag.

De hoofddraagconstructie is voorbereid op de plaatsing van een zonnedak. De bedrijfshal op de begane grond voorzien van een gesloten gevel, uitgevoerd in sandwichpanelen, vervaardigd uit sendzimir verzinkt stalen binnen- en buitenplaat met isolatie. De buitenzijde van de sandwichpanelen hebben een aanvullende coating op kleur. Dezelfde stalen sandwichpanelen worden toegepast als binnenwanden voor de trappenhuizen, uitgevoerd in de bedrijfskleuren van Vanderlande. De nieuwe bedrijfshal vindt aansluiting met de naastgelegen bestaande gebouwen, door te voorzien in een “luifel” van stalen dakplaten. Aan de onderzijde van het dak wordt een plafond gerealiseerd met soortgelijke sandwichpanelen.

Vanwege de imposante vrije hoogte van de begane grondvloer, bevinden 1,20 meter hoge opstortingen zich ter plaatse van de fundering, verbonden door levensgrote thermisch verzinkte stabiliteitsverbanden. Deze grote verdiepingshoogte, in combinatie met het verbinden van parkeergebouwen P1, P2 en P3, heeft een gecompliceerd constructieprincipe als resultaat. Een stramienplan van 16,0 x 7,5 meter wordt twee  keer naast elkaar toegepast om uiteindelijk te komen tot voldoende parkeercapaciteit en tegelijkertijd aan te sluiten op de bestaande parkeervoorziening.

Om qua uitstraling aan te sluiten op P1 en P2 is de keuze voor thermisch verzinken een logische. Naast deze esthetische overweging, zijn de functionele kwaliteiten van thermisch verzinken leidend in deze keuze. Deze keuze voor verzinken, in combinatie met de boutverbindingen, droge bouwmethode en de eenduidige standaard maatvoering maakt zelfs hergebruik als geheel of in gedeelten eenvoudig en haalbaar. Deze flexibele parkeeroplossing vormt de basis van het concept EZ park.

De staalconstructie wordt op de bouwplaats geassembleerd, met een bouwprincipe waarbij ruwbouw = afbouw, wat resulteert in een snelle en eenvoudige bouwmethodiek. Het integreren van de afbouw in hetzelfde montageproces als de ruwbouw, beperkt het benodigde materiaal en materieel en versnelt de bouwtijd. Zodoende was thermisch verzinken niet alleen een duurzame keuze op basis van levensduur, maar beperkte het op verschillende niveaus de milieubelasting van het bouwproject.

De parkeergarage bestaat uit een slim, innovatief en circulair gebouwconcept: modulair, flexibel, demontabel, uitbreidbaar, verplaatsbaar en toekomstbestendig. Er is sprake van een intelligent ontwerp met een grote mate van repetitie dat snel en efficient bouwen mogelijk maakt. De standaard gemaatvoerde elementen zijn relatief klein en zijn in het gehele gebouw toepasbaar. Wijzigingen, uitbreidingen, demontage, hergebruik recyclebaarheid (beton) en upcyclebaarheid (staal) zijn hierdoor mogelijk. De rationele structuur, de verhoogde bouwlaag (ruim 2 verdiepingen) en materiaalkeuze vormen de basis voor een nagenoeg onderhoudsvrij gebouw dat meerdere functies kan herbergen (in dit geval: parkeergarage, bedrijfshal, opslag).

De compacte oplossing, gebruik makend van natuurlijke ventilatie, reduceert materiaal- en energiegebruik. De grote mate van standaardisatie, repetitie en droge verbindingen zorgt voor kleine elementen die gemakkelijk, snel en efficient te plaatsen en te demonteren zijn. In de exploitatiefase is het energiegebruik zeer laag door het ontbreken van ventilatiesystemen (natuurlijke ventilatie door een open gevel) en LED verlichting op oa bewegingsmelders. PV panelen zijn geplaatst op het dak waardoor de parkeergarage zelfvoorzienend is.

Functioneel verzinken

OPDRACHTGEVER:
Vanderlande Industries B.V. (NL) 
 
HOOFDAANNEMER:
EZ Park / Stam en de Koning bv (NL) 
 
STAALBOUWER:
Voortman Steel Construction (NL) 
 
ARCHITECT:
Vissers & Roelands architecten & ingenieurs
 
STUDIEBUREAU:
Verhoeven Leenders (NL) 
 
BOUWTIJD:
2020 
 
FOTOGRAAF:
EZPark / Voortman Steel Construction