Parkeergarage P3 ASML Veldhoven

Chipfabrikant ASML uit Veldhoven is een van de grootste producenten ter wereld van machines voor het maken van nano-chips die gebruikt worden voor telefoons, tablets en laptops. Op het parkeerterrein achter gebouw ASML 2 is een nieuwe, demontabele parkeergarage gebouwd die ruimte moet bieden aan 3000 auto’s.

Stalen kolommen en Pet-liggers

De parkeergarage met splitlevel niveaus bestaat uit een constructie van stalen kolommen en stalen ‘Pet-liggers’ met daartussen geprefabriceerde betonnen vloerplaten. De parkeerdekken zijn door middel van korte hellingbanen met elkaar verbonden.

Geïntegreerde sensoren in de vloerplaten van de bovenste hellingbanen meten het vochtgehalte en de temperatuur en zorgen dat de hellingbanen in de winter worden verwarmd. Bij droge vorst worden de op- en afritten niet verwarmd omdat deze dan niet glad zijn. Dat spaart energie, terwijl gebruik en veiligheid toch gewaarborgd zijn.

Verzinkte stalen roosters

De staalconstructie voor de parkeergarage is geproduceerd, geleverd en gemonteerd door Moeskops Staalbouw uit Bergeijk. Staco heeft 5100 m2 stalen roosters type RR en RL geleverd voor de afscheiding rond de schachten en de hellingbanen aan de binnenzijde. De roosters zijn voorzien van aangelaste lippen zodat ze snel en gemakkelijk gemonteerd kunnen worden.

Een deel van de roosters is voorzien van een 3 mm dikke stalen plaat om ervoor te zorgen dat de wind niet door het hele gebouw kan waaien. De buitengevel is afgewerkt met panelen van aluminium strekmetaal.

Duurzaamheid

De nieuwe parkeergarage is demontabel opgebouwd om flexibel terreingebruik in de toekomst mogelijk te maken. De staalconstructie van kolommen, Pet-liggers en roosters is demontabel door het gebruik van boutverbindingen en dankzij de toepassing van doken kunnen ook de vloerplaten eenvoudig worden gescheiden. Alle elementen kunnen één voor één verwijderd en elders opnieuw opgebouwd worden, waarmee optimaal invulling is gegeven aan de flexibiliteits- en duurzaamheidswensen van ASML.

Functioneel verzinken

 
OPDRACHTGEVER:
ASML (NL)
 
HOOFDAANNEMER:
BMV (NL)
 
STAALBOUWER:
Moeskops Staalbouw, Bergeijk (NL)
 
ARCHITECT:
Arcadis Nederland (NL)
 
STUDIEBUREAU:
Arcadis Nederland (NL)
 
BOUWTIJD:
2020 
 
FOTOGRAAF:
Moeskops Staalbouw