Parkeergarage Morspoort

Om in Leiden voldoende parkeergelegenheid te creëren en een goede bereikbaarheid van de stad te kunnen blijven waarborgen heeft Architectenbureau Paul de Ruiter aan de Morssingel een tijdelijke, demontabele parkeergarage ontworpen.

De nieuwe, tijdelijke parkeergarage bevat 450 parkeerplaatsen. Het gebouw is zeer compact opgezet waardoor de bestaande boompartijen langs de weg behouden konden blijven. Het gebouw past daardoor goed in de stedenbouwkundige situatie aan de rand van het centrum tegenover de Morspoort. In het ontwerp is zoveel mogelijk rekening gehouden met de buurtbewoners en gebruikers. Het is een prettige parkeerplek, zowel op gebied van sociale veiligheid als voor het gebruikersgemak. De parkeerlagen zijn overzichtelijk ingedeeld en bevatten gemakkelijk in te draaien parkeerplaatsen die zijn voorzien van een duidelijke signalering. Bovendien zal de gevel worden voorzien van halftransparant doek (gekozen door de buurtbewoners) waardoor er zicht blijft op de omgeving.

Tijdelijke architectuur

De garage is gelegen tegenover de westelijke stadspoort de Morspoort en wordt de komende tien jaar geëxploiteerd door de gemeente. Mogelijk wordt deze termijn verlengd voor een flexibele periode van tien jaar in constructief en beheermatig opzicht. Uiteindelijk moet het terrein weer beschikbaar komen voor stedelijke ontwikkeling. Door het gebruik van recyclebare materialen is het gebouw gemakkelijk te demonteren, te verwijderen en elders weer opnieuw op te bouwen.

Thermisch verzinkt staal

De hele constructie van de parkeergarage is opgebouwd uit thermisch verzinkte elementen: kolommen, liggers (hoogwaardig staal), dwarsliggers, hekwerken. De garage is 36.4 meter breed, 80.4 meter lang, de hoogte van het hoofd trappenhuis komt uit op 15.4 meter en de hoogte van de gevel op 12.9 meter. De toepassing van thermisch verzinkt staal bleek de beste keuze garage te maken die na verloop van tijd eenvoudig viel te demonteren. Ook had de keuze te maken met de contouren van het gebouw: deze moesten met de ronding van de weg overeenkomen waardoor langs en door het gebouw gekeken kan worden. Staal bleek hiervoor het ideale materiaal. Staal is daarnaast licht van gewicht waardoor de profielen slanker konden worden gedimensioneerd. Plus: hoe slanker, hoe meer daglicht in het gebouw.

Energiezuinig

Automobiliteit staat op gespannen voet met duurzaamheid. Gegeven het feit dat onze huidige samenleving voor een groot deel op (auto)mobiliteit is ingericht, is het van belang hoe dit vraagstuk op een zo duurzaam mogelijke manier kan worden opgelost. In de Morspoort parkeergarage vindt aanzienlijke energiebesparing plaats door natuurlijke ventilatie in plaats van mechanische. Er wordt gebruik gemaakt van een slim verlichtingsplan met dynamische signalering en bewegwijzering, bewegingsmelders, ruime toetreding van daglicht, daglichtgestuurde lampen en zeer energiezuinige verlichtingsarmaturen. Nog meer energie wordt bespaard met de klimaatinstallatie van de portiersloge op basis van een warmte terugwinning systeem en warmtepomp. Tot slot zijn de hellingbanen niet steiler dan 10%. Hierdoor is er geen hellingbaanverwarming nodig, bovendien rijdt het prettiger voor de gebruiker en is er minder kans op schade.

OPDRACHTGEVER:
Gemeente Leiden (NL)
 
HOOFDAANNEMER:
Aan de Stegge Bouw (NL)
 
STAALBOUWER:
 
 
ARCHITECT:
Paul de Ruiter, Amsterdam (NL)
 
STUDIEBUREAU:
JVZ Ingenieurs, Deventer (NL)
 
BOUWTIJD:
2012
 
FOTOGRAAF:
Pieter Kers - Beeld.nu