Parkeergarage Meander Medisch Centrum

Snelle realisatie en flexibele opzet parkeergarage

ModuPark®-concept
De parkeergarage is gebouwd volgens het ModuPark®-concept, een systeem dat Ballast Nedam Parking heeft ontwikkeld in samenwerking met Oostingh Staalbouw en Grontmij Parkconsult. Kenmerkend voor dit concept is naast de snelle realisatie ook de flexibele opzet: een ModuPark®-garage kan in elke situatie, op grote of juist kleine oppervlakken, ingepast worden. Het systeem bestaat uit een verzinkte stalen constructie en prefab betonnen dubbel T-platen van 16 x 2,5 meter. Met deze platen wordt modulair gebouwd in stramienen van 5 meter. Door de grote plaatoverspanning is het mogelijk om kolomvrij te parkeren.
Parkeergarage Meander Medisch Centrum
De parkeergarage bij het toekomstige Meander Medisch Centrum zal na opening van het ziekenhuis, eind 2013, door het ziekenhuispersoneel in gebruik genomen gaan worden. Momenteel biedt het parkeerplek aan de medewerkers van de bouw van het ziekenhuis. De garage is in samenwerking met atelier PRO architecten ontwikkeld en gaat door het ontwerp en het materiaalgebruik van de gevel volledig op in de omgeving.
De garage is volgens het split-level principe gebouwd en heeft een capaciteit van ruim 800 parkeerplaatsen. In het midden van de garage is een corridor geplaatst, waardoor hier licht in de garage valt en de garage open en vriendelijk oogt. De garage is uitgevoerd met éénrichting verkeer en met een gescheiden verkeerstroom voor in- en uitrijdend verkeer.

Onderdeel van de omgeving
De gevel, ontworpen door Pro-Architecten, bestaat uit een combinatie van strakke horizontale gevellijnen en een ruwe boomstructuur die letterlijk uit boomstammen bestaat. Deze stammen zijn afkomstig van de bomen die moesten wijken voor de bouw van het nieuwe ziekenhuis. De gevel zal begroeid worden met Hedera en Wingerd, waardoor de garage onderdeel zal uitmaken van haar omgeving.

Waarom gekozen voor verzinkt staal?
De reden hiervoor is dat verzinkt zeer duurzaam is (onderhoudsvrij) en de uitstraling geeft van een natuurlijk materiaal. Dit past bij de constructie bestaande uit verzinkt staal, beton en zware boomstammen aan de buitenzijde, waardoor de garage een robuuste en bijna natuurlijke uitstraling krijgt. Het is een “eerlijke” constructie: De gebruiker ziet de onderdelen en de constructie waaruit de garage is opgebouwd en ziet het materiaal in een natuurlijke, onbehandelde (doch geconserveerde) uitvoering.
De staalconstructie is opgebouwd uit kolommen van kokerprofielen en IPE profielen.

Opdrachtgever:
Meander Medisch Centrum, Amersfoort (NL)
 
Hoofdaannemer:
Ballast Nedam Parking, NIeuwegein (NL)
 
Staalbouwer:
Oostingh Staalbouw, Katwijk (NL)
 
Architect:
Atelier PRO architecten, Den Haag (NL)
 
Studiebureau:
Ballast Nedam Engineering, NIeuwegein (NL)
 
Bouwtijd:
-
 
Fotograaf:
Marcel Kerckhoven