Parkeergarage Energiehuis

Parkeergarage bestemd voor bezoekers van het Energiehuis, Kunstmin en de in aanbouw zijnde bioscoop

In concurrentie met de grootste bouwers van parkeeroplossingen van Nederland is Continental CAR PARKS geselecteerd voor de Design & Build opdracht voor de Parkeergarage Energiehuis in Dordrecht. De parkeergarage is bestemd voor bezoekers van het Energiehuis, Kunstmin en de in aanbouw zijnde bioscoop. Het betreft een parkeergarage in vijf bouwlagen met ruimte voor 320 auto’s en een overdekte stalling voor 470 fietsen en 20 brommers of scooters. Op termijn is de parkeergarage uit te breiden naar een capaciteit van 400 auto’s.

De nieuwe parkeergarage is in door middel van Concurrent Engineering ontworpen in samenwerking met architect, constructeur en opdrachtgever. Door te kiezen voor een slanke, thermisch verzinkte hoofddraagconstructie, zijn er geen dode hoeken en is er goed zicht op de in- en uitritten van de parkeergarage en fietsenstalling.
De parkeergarage is in drie fasen opgebouwd met stalen kolommen, liggers en betonnen vloerplaten. In totaal is er 315.000 kilo thermisch verzinkt verwerkt in de hoofddraagconstructie en het hulpstaal, met een staalkwaliteit S355. De hoofddraagconstructie is opgebouwd uit kolommen van kokerprofielen, HEA-profielen en ronde kolommen. Daar waar het verkeer al rijdend kolommen nadert, zijn de kolommen uitgevoerd in ronde kolommen. De liggers in de staalconstructie zijn uitgevoerd in IPE-profielen en langs de hellingbanen in kokerprofielen van 20 meter lengte.

De keuze voor thermisch verzinkt staal komt voort uit het duurzame karakter van het verzinkte staal (onderhoudsvrij) en de uitstraling geeft van een natuurlijk materiaal. De constructie van verzinkt staal, beton en houten geveldelen past binnen het industriële karakter van het gebied Stadswerven in de gemeente Dordrecht. Waardoor de parkeergarage een robuust en bijna natuurlijke uitstraling krijgt. Door de onderdelen en de slanke constructie te laten zien, ontstaat er een transparant en natuurlijk ontwerp passend bij zijn omgeving.

Opdrachtgever:
Gemeente Dordrecht (NL)
 
Hoofdaannemer:
Bouwbedrijf Aan de Stegge, Twello (NL)
 
Staalbouwer:
Van den Brink Staalbouw, Barneveld (NL)
 
Architect:
MH1 Architecten, Maastricht (NL)
 
Studiebureau:
JVZ Raadgevend Ingenieursbureau, Deventer (NL)
 
Bouwtijd:
augustus 2014
 
Fotograaf:
Aan de Stegge Twello