Overkappingen metrostation E-Line

De E-lijn, de snelle lightrailverbinding tussen Rotterdam en Den Haag, krijgt in opdracht van de gemeente Den Haag een nieuw startstation op station Den Haag Centraal.

ZJA Zwarts & Jansma Architecten werd gevraagd de meest reële variant op plus twee niveau te ontwerpen. De trams bereiken het station via een lang viaduct. Deze voert de RandstadRail tot meer dan twaalf meter boven maaiveld over het Prins Bernhardviaduct naar het startstation. Het RandstadRailstation bevindt zich langs de rand van het busplatform en hoog boven de Anna van Buerenstraat.

Om een eigen identiteit en herkenbaarheid in de omgeving te hebben, moet het startstation opvallen in de grootstedelijke omgeving van Den Haag Centraal. De reusachtige gebouwencomplexen rondom het vernieuwde station vragen om een in deze schaal passende ingreep. Bovendien dient het station comfort te bieden aan de wachtende reiziger en hem te beschutten tegen weer en wind. 

De ruimtelijk vormgegeven overkapping geeft antwoord op deze eisen. Door de sculpturale vorm van de kap is een opvallend en herkenbaar object gecreëerd, rekening houdend met de menselijke schaal en dat stand kan houden tussen de omringende megacomplexen van Den Haag Centraal. De kap loopt vloeiend over in een grote luifel die de reiziger droog overbrengt van het startstation E-lijn naar de grote stationshal van Den Haag Centraal.

Om de impact van het tramviaduct op de omgeving, en dan met name de woonwijk Bezuidenhout-West, zo klein mogelijk te houden, is het kunstwerk slank vormgegeven. Dit is bereikt door keuze voor een stalen draagconstructie, die grote overspanningen maakt van ongeveer 35 meter tussen de steunpunten. Hierdoor blijft de ruimtelijke impact op maaiveld beperkt en wordt het uitzicht voor omwonenden zo min mogelijk belemmerd.

De stalen brug

De RandstadRail arriveert op het nieuwe startstation via een stalen brug met een totale lengte van 323 m die is verdeeld over tien overspanningen van verschillende lengtes. De breedte van de brug varieert van 10,5 meter aan het verste eind tot 16,5 meter in het station. Van de zijkant gezien is de brug een gesloten niet gedilateerde stalen doosligger. De volledige structuur rust op ronde pijlers met een diameter van 2 meter en een hoogte van 10 meter. Het station aan het eind van de brug is bedekt met een 90 meter lange stalen overkapping.

De stalen overkapping

De thermisch verzinkt stalen overkapping bestaat uit een netvormige constructie van 3D-gebogen stalen kokers van 180 x 100 mm over het spoor. De doorsnedevorm van de overkapping is een ellips. In getordeerde vormen volgen de kokers deze ellips. Bij de neus van de overkapping wordt de ellipsvorm afgeplat waardoor de vorm van iedere 3D-gebogen koker uniek wordt. De dakconstructie is aan de zijde van de platforms bevestigd op de stalen basis van de brug waardoor de constructie zijdelings kan bewegen.In totaal omvat de stationsoverkapping 375 kokerprofielen die driedimensionaal gebogen en op maat gesneden zijn door Kersten Europe BV en vervolgens gemonteerd door Jos van den Bersselaar BV. De stalen overkapping is bedekt met glas dat koud gebogen is naar de contouren van de staalconstructie en op de buitenste staal laag is bevestigd. De geometrie van de dakconstructie bestaat uit drie cirkelvormige segmenten.

Opdrachtgever:
Gemeente Den Haag / ProRail, Utrecht (NL)

Hoofdaannemer:
BAM Infra, Gouda (NL)

Staalbouwer:
Jos van den Bersselaar Constructie, Udenhout (B)

Architect:
ZJA Zwarts & Jansma Architecten, Amsterdam (NL)

Studiebureau:
Knippers Helbig, Stuttgart (D)

Oplevering:
zomer 2016

Fotograaf:

ZJA Zwarts & Jansma Architecten / Jos van den Bersselaar Constructie