Overkapping commandantswoning

De overkapping dient te functioneren als permanente beschermende – en conserverende schil om het bestaande rijksmonument “Directeurswoning Kamp Westerbork”

De woning is in 1994 officieel als Rijksmonument aangewezen als onderdeel van complex Kamp Westerbork. Daarnaast zal hij sporadisch ruimte moeten bieden voor groeps-ontvangsten, educatieve programma’s en verbeeldende activiteiten. De woning maar ook de overkapping zullen daarmee dan ook niet toegankelijk worden voor individueel publiek. Gebruik van de overkapping beperkt zich tot groepen onder begeleiding en bezoekers van activiteiten.

Het ontwerp:

We hebben het nieuwbouw zo gepositioneerd, dat de menselijke schaal en de relatie met de landschap opnieuw in scene gezet wordt. Bezoekers komen het gebouw binnen via een gang in een laag dicht gedeelte, die ook ruimte biedt voor de pantry, de toiletten en de opslag. Dit is ook bedacht als de overgang naar de immense terrein, die men vanuit de overkapping ervaart.

Tussen de woning en het dichte deel bevindt zich een royale ruimte waar plaats is voor 100 bezoekers. Men kan op deze plek, terwijl men een lezing of toneelstuk bijwoont, zowel de Commandantwoning, het Kampterrein en het landschap ervaren.

Voor de toeschouwers is de glazen huid een kader om de woning zonder het doorzicht naar het omgevende terrein te blokkeren. De woning en het landschap moeten ongehinderd gezien kunnen worden.

De ritme van de constructie, stalenkolommen en liggers, accentueert de beweging van de overkapping en wordt daardoor een belangrijke deel van het ontwerp.

De technische aspecten:

De hoofdstructuur bestaat uit IPE 600 profielen voor het dak, en AE 280 voor de kolommen. De horizontale kokers voor de glas in de gevel hebben en afmeting van 100 mm X 200 mm.

We hebben voor thermisch verzinkt staal gekozen, om de constructie een industrieel karakter te geven en om corrosie te voorkomen.  

Opdrachtgever:
Herinneringscentrum Kamp Westerbork, Hooghalen (NL)
 
Hoofdaannemer:
Dijkstra Draisma, Bolsward (NL)
 
Staalbouwer:
Ensel staalkonstrukties B.V., Dokkum (NL)
 
Architect:
Oving architekten, Groningen (NL)
 
Studiebureau:
Grontmij, Groningen (NL)
 
Bouwtijd:
december 2014
 
Fotograaf:
Susan Schuls Ryberg