Olivier Stadion 3.0

Sport toegankelijk maken

Project ingediend door oyo

Voordat OYO werd uitgenodigd om te pitchen voor dit project, bestond het Olivier 'park' in Knokke niet - het was een site met de meeste sportruimtes volledig afgesloten voor het publiek. We dachten na over hoe we de site konden herinrichten om een grotere verscheidenheid aan groepen bij sport en beweging te betrekken, van toeschouwers tot clubs en van ongedwongen spelen tot fitness. Dit zou inhouden dat we een open park zouden creëren, met vier gebouwen - gymzaal, voetbalgebouw, bezoekerstribune en hockeyclub - die allemaal opgeknapt, open en met elkaar verbonden zouden zijn.

Potentieel ontdekken

Vanaf het begin wisten we dat we de bestaande structuren wilden openbreken om een echt sportpark te creëren. Hekken, prikkeldraad, afgesloten zones die niet afgesloten hoefden te worden... De faciliteiten functioneerden voor sporters, maar de gebruiksmogelijkheden waren beperkt en het was een intimiderende en onuitnodigende ruimte voor bezoekers en toeschouwers. Door deze barrières weg te nemen ontstond een open en toegankelijke ruimte, klaar om te worden gebruikt door zowel spelers als publiek.

Duurzame renovatie

Een van de belangrijkste punten van ons ontwerpvoorstel was om de bestaande tribune in het midden van het park te houden en er omheen te bouwen. We bespraken sloop versus renovatie van de tribune en de voordelen van renovatie waren duidelijk. Het bestaande beton was nog goed voor een volgende levensduur, en door het te behouden kon het project duurzamer en kostenefficiënter worden (waardoor meer kapitaal beschikbaar kwam voor broodnodige verbeteringen op andere gebieden). Dit is slechts één voorbeeld van de praktijk van circulair ontwerpen en ecosysteemdenken.

Op de wedstrijddag kunnen de bars en tribunes naar behoefte worden afgesloten. Toeschouwers bereiken hun zitplaatsen via een grotere trap en er zijn voldoende overdekte ruimten om het hele jaar door beschutting te bieden tegen de elementen. De fans worden nu net zo goed verzorgd als de spelers.

Het park deel laten uitmaken van het gemeenschapsleven

Als er geen wedstrijden worden gespeeld, kan het park door de gemeenschap worden gebruikt voor allerlei activiteiten en evenementen. We wilden gebieden rond het park creëren die je ook kunt gebruiken als je geen wedstrijd speelt of bekijkt. Er is een plek om na de wedstrijd een biertje te drinken. Er is een plek om rond te hangen terwijl je wacht tot je kinderen klaar zijn met trainen. Ons sfeerontwerp heeft geleid tot een park dat zowel geschikt is voor het opbouwen van wedstrijdspanning als voor het maken van een wandeling of een gezellige kickabout.

Gedeelde esthetiek die een gedeeld doel weerspiegelt

We wilden ervoor zorgen dat elk bouwwerk in het park voelde alsof het deel uitmaakte van een verenigd geheel. Hoewel alle paviljoens hun eigen karakter hebben, delen ze ook een visueel prominent extern stalen rooster en een eerlijke weergave van bouwmaterialen. Het is een weerspiegeling van een gezamenlijke inspanning om het publiek te betrekken bij sport en fitness op een manier die groter is dan één team of sport.

Staalconstructie

Vorm
De stalen modulaire structuur zorgt voor uniformiteit en herkenbaarheid van de verschillende gebouwen in het park. Ze vormen een modulair systeem dat verdere ontwikkeling mogelijk maakt indien nodig in de toekomst. De gebouwen zijn 2 tot 3 verdiepingen hoog.
Gebruik
Als primaire structuur is staal gebruikt, alle vloeren en daken in de vorm van betonnen staalplaten of steeldecks, windschermen enz. Daarvoor werden I-profielen en HEA- en HEB-profielen samen met buisprofielen gebruikt.
De gevel van het voetbalgebouw was volledig bekleed met geperforeerde en geonduleerde staalplaten die het mogelijk maakten licht van binnen naar buiten te projecteren en tegelijkertijd de privacy te handhaven waar dat nodig was (kantoren, technische ruimten, daktechniek enz.).
Alle balustrades en hekdeuren waren ook van staal en stalen netten. De detaillering en afwerking zijn in alle 4 de gebouwen hetzelfde.
Behandeling
De structuur zelf moest voldoen aan de FIFA regels wat zich vertaalt in extra sterkte en weerstand van het materiaal zelf.
Naast de FIFA-normen werd het staal behandeld om bestand te zijn tegen een klimaatstandaard C4 vanwege de nabijheid van de kust.
Dit geldt voor de structurele elementen maar ook voor alle stalen balustrades, deuren, netten enz.
Alle stalen interieurelementen werden behandeld met een brandvertragende coating.
Vervoer en montage
Al het staal werd in stukken met vrachtwagens naar de bouwplaats vervoerd. Staal dat werd gebruikt voor structurele doeleinden in de binnenkant van de gebouwen werd ter plaatse gebracht en ter plaatse voorzien van brandvertragende coating. De stukken voor de buitenkant werden ter plaatse reeds behandeld tegen corrosie.
Technische documentatie over de uiteindelijke dikte van de coatings tegen corrosie was noodzakelijk en werd gedocumenteerd in de eindmappen van de projecten.

Keuze thermisch verzinkt staal

Thermisch verzinken werd verkozen omdat het project zich in Knokke bevindt, dichtbij de kust en dus rekening gehouden werd met hoog risico voor corrosie.

Functioneel verzinken

OPDRACHTGEVER:
Gemeentebestuur Knokke-Heist (B) 
 
HOOFDAANNEMER:
Artes Depret//Van Tornhaut//Himpe (B) 
 
STAALBOUWER:
Steel Service bvba//Granox bvba (B) 
 
ARCHITECT:
OYO architects i.o.v. Arch&Teco (B) 
 
STUDIEBUREAU:
Arch & Teco Engineering (B) 
 
BOUWTIJD:
2021
 
FOTOGRAAF:
TVDV photography