Office LL

Het sprak vanzelf dat het volledige project samen met de zaakvoerder Jan Lootens en Johan Dervaux uitgewerkt werd met stalen schrijnwerk en gevelbekleding.

CAAN architecten maakte het ontwerp voor een nieuw kantoorgebouw voor Lootens Line, constructeur van stalen schrijnwerk. Op de oude site van een houtconstructiebedrijf werden de loodsen behouden, gerenoveerd en uitgebreid. Op de plaats van de oude kantoren, tussen de loodsen en de openbare weg en Schipdonkkanaal, werd geopteerd het kleine kantoorgedeelte volledig af te breken en te voorzien van een nieuwbouw. Het nieuwe kantoorgebouw moest bovendien een gepaste functionele en architecturale oplossing bieden voor de problematiek van de niveauverschillen: de openbare weg ligt als een dijk meer dan een meter hoger tussen kanaal en de site met loodsen.

Concept

Het 3 verdiepingshoog kantoorgebouw is geïntegreerd in de volumetrie van de bestaande loodsen en afgewerkt met nieuwe witte geïsoleerde gevelpanelen. De hoogte is perfect afgestemd op de hoogte van de bestaande loodsen. Het nieuwe volume is op de verdiepingen 2m losgekoppeld van de loods waardoor nieuwe noord-gerichte gevels ontstaan die maximaal daglicht trekken in de kantoorruimtes en uitzicht geven in de loods. Zowel de waterzijde van de loods als de waterzijde van het kantoorgebouw is uitgewerkt in een witte korrelige textuur met een spel van vierkante ramen. Deze vierkante ramen zorgen voor zonlicht in de loodsen en de kantoren, zorgen voor zicht richting het kanaal, zorgen voor contact tussen de kantoren en de werkvloer en zorgen voor filterende leesbaarheid tussen de openbare weg en het totale bedrijf. Aan de straatkant (zuidgevel) is er bijkomend gewerkt met een voorzetgevel in ruitvormige kartonnage-roosters die een bijkomende textuur geven aan het volume maar vooral ook een optimale zonnewering voor het kantoorgedeelte als doel hebben. De roosters zijn thermisch verzinkt en nadien gepoederlakt.  De horizontale vlakken van de uitsnijdingen werden volledig uitgewerkt als groendaken, versterkt met 3 kruinen van bomen geplant in de patio’s op het gelijkvloers. De patio’s brengen daglicht aan de verdiepte functies op het gelijkvloers.

Programma

De inkom en receptie zitten op het verhoogd straatnivo i.f.v. toegankelijkheid, de resterende gelijkvloerse ruimtes zitten 1m lager en zo op hetzelfde nivo van de loods. Hier zitten een 3-tal vergaderruimtes, toonzaal en klein auditorium rond de 3 patio’s. Boven het inkomvolume zit een personeelsruimte met keuken en een dakterras. Het linker, veel grotere, volume herbergt hoofdzakelijk kantoren, op de eerste verdieping het studiebureau en de bureau’s voor de projectleiders, op de tweede verdieping dakterras, vergaderzaal en kantoor van de directeur. Door de centrale zone niet te bebouwen ontstaan vanuit de werkruimtes mooie langse zichten op het kanaal, over de groendaken heen.

Stalen schrijnwerk

Het sprak vanzelf dat het volledige project samen met de zaakvoerder Jan Lootens en Johan Dervaux uitgewerkt werd met stalen schrijnwerk en gevelbekleding. Van volledig beglaasde passerellen, grote elegante verdiepingshoge kantoorgevels, transparante voorzetgevels, brandwerende beglaasde ramen tot een royale pivoterende inkomdeur. Laag-energie-kantoorgebouw Het laag-energie-kantoorgebouw is maximaal voorzien van de nieuwste technologieën. Van drie-dubbele zonnewerende beglazing, warmtepomp, ventilatiesysteem D, 30cm dikke groendaken tot zonnepanelen op het dak van de loods. De verwarming en koeling van het gebouw wordt geleverd aan de hand van een geïntegreerde warmtepomp die zijn energie haalt uit het water van het kanaal.

Opdrachtgever:
Jan Lootens, Deinze (B) 
 
Hoofdaannemer:
Compernolle, Beernem (B) 
 
Staalbouwer:
Jan Lootens, Deinze (B)  
 
Architect:
CAAN architecten, Gent (B)
 
Studiebureau:
Coene Consulting, Jabbeke (B) 
 
Bouwtijd:
2015 
 
Fotograaf:
Thomas De Bruyne - Cafeïne