NS Station Assen

Overkapping nieuw NS station Assen.

Assen is de snelst groeiende stad in het noorden; de groei gaat gepaard met meer woon- en werkverkeer. Ook met meer treinen. Daarom groeien het spoor en het station in Assen mee. Voor reizigers verbetert er veel in het stationsgebied van Assen. Met een compleet nieuw stationsgebouw, verbeterde toegang en een beter spoor, kan reizen via Assen comfortabel en snel. 

De stationsomgeving in Assen wordt geheel vernieuwd. Samen met de NS en de gemeente Assen bouwen we een nieuw stationsgebouw. Dat beter toegankelijk is dankzij de nieuwe toegang via een tunnel aan de oostkant, met een lift, en bredere trappen. Perron 1 hebben we langer en breder gemaakt, zodat hier ook intercity’s kunnen stoppen. Onder het station komt bovendien een ruime nieuwe fietsenstalling.

Keuze voor duplex in combinatie met thermisch verzinken.

Consoles

Voor de 272 consoles is er voor gekozen om deze thermisch te verzinken conform NEN EN ISO 1461. Na montage zijn de consoles niet meer te inspecteren daarom is er gekozen voor thermisch verzinken i.v.m. een gegarandeerde lange levensduur en onderhoudsvrij karakter van het thermisch verzinken. 

Koppelplaten

De losse koppelplaten welke de verbinding vormen tussen de houten gelamineerde ligger en console zijn hoog temperatuur verzinkt. Deze platen zijn in totaal met 90.000 stalen deuvels in de houten gelamineerde liggers vastgezet. De voordelen om voor deze platen voor hoog temperatuur verzinken te kiezen is om te voorkomen dat de gaten (rond 12,5 mm) voor de stalen deuvels (rond 12 mm) vol lopen met zink.

Uithouders

Voor de uithouders is gekozen om deze thermisch te verzinken en voorzien van een drie laags natlaksysteem. De uithouders zijn opgebouwd uit platen tot een koker profiel. Door deze samengestelde kokers te verzinken is de kwaliteit van de conservering en levensduur van de conservering gegarandeerd aan de binnen en buitenzijde. Na het verzinken zijn de uithouders voorzien van een natlaksysteem in kleur welke aansluit bij de kolommen en gelamineerde houtconstructie. Aangezien een groot deel van de uithouders ook boven het spoor is gemonteerd is, was het van belang om voor een goede conservering te kiezen waarvan een lange onderhoudsvrije periode in combinatie met de omgeving gegarandeerd is.

Meer informatie over project station Assen in blog conform onderstaande link :  www.broeze.nl/projecten/ns-station-assen www.broeze.nl/blog/station-assen-erik-vertelt 

DUPLEX

 

OPDRACHTGEVER:
ProRail, Utrecht (NL)
 
HOOFDAANNEMER:
Hegeman Bouw & Infra, Nijverdal (NL)
 
STAALBOUWER:
Broeze, Nijverdal  (NL))
 
ARCHITECT:
Team-A (De Zwarte Hond en Powerhouse Company) , Groningen (NL)
 
STUDIEBUREAU:
Breed intergrated Design, Den Haag (NL) 
 
STUDIEBUREAU LUIFELCONSTRUCTIE:
Miebach Ingenieursbüro, Lohmar (D)
 
BOUWTIJD:
2018
 
FOTOGRAAF:
Klaas Kuipers