Nieuwbouw van 16 sociale huurappartementen

Dit project omvat 16 sociale huurappartementen, verdeeld voer 4 bouwlagen

Het project maakt deel uit van een masterplan, waarvoor GDR-architecten bvba in 1994 een stedenbouwkundig concept uitwerkte voor 111 sociale woongelegenheden, waaronde 87 woningen en 24 appartementen. Centraal binnen dit masterplan ligt, gevrijwaard van mechanisch verkeer, een gemeenschappelijke groenzone, welke als generator van verschillende recreatieve activiteiten functioneert. Langs de noord-westzijde van de groenzone werd dit nieuwbouwproject gerealiseerd. Twee centraal geplaatste bouwvolumes, opgetrokken uit een "ruwe donkerkleurige" baksteen, worden omarmd door twee L-vormige volumes, in een "witte gladdere" betonsteen. Dit project omvat 16 sociale huurappartementen, verdeeld voer 4 bouwlagen. 

De relatie tussen de omgeving (groenzone) en het gebouw wordt nog versterkt doordat de gemeenschappelijke circulatie in openlucht werd voorzien. Het toegangspad leidt via een hellend vlak naar de gemeenschappelijke trap, welke zich naar boven slingert tussen de beide donkere bouwvolumes. Op elk niveau wordt aangesloten op een galerij, die alle ruimtes van het gebouw omsluit. Deze galerij, langs de achtergevel van het gebouw, wordt voorzien van een borstwering in thermisch verzinkt staal. Deze semi-transparante staalstructuur die aan de vloerplaten van de galerij werd opgehangen, is meer dan louter een borstwering doch vormt een soort "filter" tussen het gebouw en de omgeving. 
De stalen structuur, bestaande uit zo slank mogelijke profielen, gaat door over de verschillende verdiepingen. Daartussen werden verdiepingshoge panelen in gerekt staal bevestigd. Per niveau wordt op ooghoogte tussen de panelen een horizontale strook open gehouden, wat sterk bijdraagt tot de lichtheid van de constructie. De terrassen van de 16 appartementen zijn allen gelegen aan de voorgevelzijde (zuidwest-gevel) en bevinden zich buiten het eigenlijke bouwvolume. Om deze terrassen zo licht mogelijk te houden, en uniformiteit met de borstwering van de galerij nastrevens, werd hier eveneens een "filter" in gerekt staal voor de terrasplaten gebracht. Deze structuur geeft op het terras enerzijds een gevoel van privacy, anderzijds toch een "gefilterde" link met de omgeving. 

Opdrachtgever:
cvba Volkshaard, Gent (B)
 
Hoofdaannemer:
Bouwonderneming Vekemans & Zoon, Baasrode (B)
 
Staalbouwer:
De Clercq Metaalconstructies, Hamme (B)
 
Architect:
GDR Architecten, Gentbrugge (B)
 
Studiebureau:
Ingenieursbureau Stabitec, Gavere (B)
 
Bouwtijd:
-
 
Fotograaf:
Koen Van Damme, GDR Architecten