Nieuwbouw Burgemeester Aat de Jonge Zwembad

Het zwembad is uniek omdat het volledig elektrisch is en dus niet meer is aangesloten op het gas.

De nieuwbouw is gerealiseerd door Bouwgroep Dijkstra Draisma die de staalconstructie heeft laten maken door Visser Konstruktie Veenwouden. In totaal is er 85 ton staal verwerkt. Naast standaard constructiestaal zijn hoedliggers (THQ) toegepast ter ondersteuning van de kanaalplaatvloeren. Ook de beeldbepalende gelamineerde houten liggers boven de zwembaden zijn als geheel van de constructie door Visser gemonteerd.

Al het staal is thermisch verzinkt, waarna de zichtdelen zijn gepoedercoat in twee tinten grijs. Thermisch verzinken en poedercoaten bieden staal de meest duurzame bescherming tegen corrosie.

“Voor de realisatie van de staalconstructie van het zwembad in Dronten, was een sterk staaltje planning en logistiek nodig!”, zegt Eelke Hofman, projectleider bij Visser Konstruktie Veenwouden.

Zwemaccommodatie

De nieuwe zwemaccommodatie is ontworpen door VenhoevenCS architecture+urbanism en heeft een oppervlakte van 2.394 m2. Het zwembad heeft drie bassins: een wedstrijdbad van 25 x 15 meter, een instructiebad van 10 x 15 meter en een peuterbadje van 10 m2 met enkele speelattributen. Het wedstrijd- en het instructiebad hebben beiden een beweegbare bodem waardoor deze door meerdere doelgroepen te gebruiken zijn.

Het horecagedeelte is ondergebracht in de prachtige centrale lobby. Kenmerkend voor het ontwerp zijn de vele ramen. Deze geven het gebouw een transparante en vriendelijke uitstraling.

Duurzaamheidsambities

Verduurzaming en het bieden van goede sportfaciliteiten zijn belangrijke ambities van de gemeente Dronten. De komst van het nieuwe all-electric zwembad sluit hier dus perfect op aan.

Het merendeel van de energie wordt opgewerkt door de 580 zonnepanelen op het dak. Tien zonnecollectoren zorgen voor warm tapwater. Bovendien zijn het dak en de wanden optimaal geïsoleerd. Het zwembadwater wordt verwarmd door vijf hoog-rendement-luchtbehandelingskasten in combinatie met luchtwarmtepompen. De lucht wordt op duurzame wijze verwarmd via een inblaassysteem.

Het gebruik van verzinkt en gepoedercoat staal draagt eveneens bij aan de duurzaamheid van de nieuwe zwemaccommodatie.

Duplex

 
OPDRACHTGEVER:
Gemeente Dronten (NL)
 
HOOFDAANNEMER:
Bouwgroep Dijkstra Draisma (NL)
 
STAALBOUWER:
Visser Konstruktie Veenwouden (NL)
 
ARCHITECT:

 
STUDIEBUREAU:

 
BOUWTIJD:
2020 
 
FOTOGRAAF: