Nieuwbouw basisschool buitengewoon onderwijs Sint Gregorius

Op deze campus werd een uitbreiding van de lagere school voorzien voor drie types kinderen met leerstoornissen.

Belangrijkste eis voor de nieuwbouw was zoveel mogelijk klassen gelijkvloers te voorzien en de verschillende types te clusteren. Op een oppervlakte van 1800 m² werden 20 nieuwe klassen en administratieve lokalen voorzien.

Het gebouw is U-vormig en is binnen het grote geheel van de campus opgevat als een aparte ‘cocon’. Een grote overdekte buitenruimte in gegalvaniseerd staal, in combinatie met een groene afsluiting, sluit de cocon af. De cocon opent zich naar de groene omgeving en sluit zich naar de buren en de circulatie op het terrein. In de benen van de U worden de klassen ondergebracht, aansluitend op een centrale gang met inkom die de administratieve functies herbergt.  De morfologie van het gebouw volgt de morfologie van de overige bebouwing op de site, met centrale assen waarop gebouwen aan takken.

Plaats thermische verzinkte elementen

De speelplaats wordt omzoomd door twee luifels in thermisch verzinkt staal: de ene sluit aan op de toegang naar de speelplaats vanuit de centrale gang, de andere omzoomd de speelplaats aan de vrije zijde van de school.

Kleine luifels in verzinkt staal bieden schaduw aan de klasdeuren.

Een buitentrap, eveneens in verzinkt staal, maakt een directe verbinding tussen de klassen op de verdieping en de speelplaats mogelijk.

Technische aspecten (structuurtype, staalsoorten, maatvoering,…)

De vrijstaande luifels werden volledig in staal geconcipieerd. De staalstructuur werd zo sober, veilig en kindvriendelijk mogelijk ontworpen. De buitentrap heeft een structuur en borstweringen uit staal, dit werd gecombineerd met prefab betonnen treden. De kleine luifels hebben verticale lamellen in afzeliahout.

Al het staal werd esthetisch verzinkt. Dit past wat uitzicht betreft goed bij de ruwe gevelsteen met kleurschakeringen.

Zie ook detailplannen luifels.

Reden gebruik thermisch verzinkt staal

Er werd omwille van uitzicht, budget, en de constructieve mogelijkheden gekozen voor thermisch verzinkt staal. Dankzij de toepassing van staal kunnen de luifels en de buitentrap slank en elegant gedetailleerd worden, het verzinken maakt een duurzame toepassing in de buitenomgeving mogelijk.

ZEKER ZINK

OPDRACHTGEVER:
DBFM Scholen van Morgen,  Sint-Joost-ten-Node (B)
 
HOOFDAANNEMER:
Van Laere, Zwijndrecht (B)
 
STAALBOUWER:
Anmeco, Zwijndrecht (B)
 
ARCHITECT:
HASA-architecten, Muizen (B)
 
STUDIEBUREAU:
BAS, Leuven /  Technum-Tractebel, Hasselt (B)
 
BOUWTIJD:
2017
 
FOTOGRAAF:
Algemene aannemingen Van Laere