New Holmenkollen Ski Jump

Een project waar presteren centraal staat, vraagt om een materiaal dat sterk en duurzaam is en geschikt voor stevig gebruik. 

In Holmenkollen is het skischansspringen geboren en volwassen geworden. De plaatselijke schans is meer dan twintig keer gerenoveerd en verbeterd. De geschiedenis van zijn bouw is een historisch document, een architectonisch fossiel dat de evolutie van deze tak van sport weerspiegelt.
Omdat het wereldkampioenschap skischansspringen in 2011 in Oslo wordt gehouden, was een renovatie nodig die zo ingrijpend was dat de bestaande constructie het veld moest ruimen. 
Het streven was om in het ontwerp de verschillende elementen van een skisprong te combineren tot één enkele uitdrukking, vorm en actie. In plaats van een serie paviljoenen, verspreid over het terrein, zijn we erin geslaagd deze te bundelen tot één organisme. Alles is samengebald in de vorm van een sprong, een symbiose van programma’s en ervaringen, zodat de sprong in een harmonieuze contextuele verhouding tot het omringende landschap komt te staan. De eenvoud van de oplossing verbetert de ervaring van de toeschouwers en de concentratie van de springers. 
We denken dat de skischans van Holmenkollen Oslo kan bevrijden van het regionale karakter en de stad een meer internationale status kan verlenen. De schans verrijkt de hoofdstad bovendien met een icoon, een aanvulling op de verzameling voorbeeldige gemeentelijke bouwwerken, zoals het nieuwe operagebouw, en een versterking die past in de golf van vernieuwing die in de stad plaatsvindt. 
Het iconografische karakter van ons project benadrukt nog een ander belangrijk aspect: vanaf haar strategische positie, op het hoogste punt van de stad, biedt de constructie adembenemende uitzichten over Oslo, het fjord en het omliggende gebied. Boven aan de schans hebben we een openbaar plein ontworpen, letterlijk een plaza, zodat bezoekers Oslo kunnen ervaren vanuit een uitzonderlijke gezichtspunt. Het is een nieuw soort openbare ruimte, gebaseerd op een onwaarschijnlijke architectonische vorm — die ruimte biedt voor een dialoog tussen de stad en haar inwoners. 
Er is thermisch verzinkt staal gebruikt voor trappen, relingen, roosters en traliewerk, karbelen en consoles, karbelen op daken, onderkanten van banken en op vensters en deuren. Voor het ontwikkelen van een dergelijk sportcomplex was verzinkt staal geschikt vanwege de bestendigheid tegen de elementen, de onderhoudsvriendelijkheid en de economische degelijkheid. 

Opdrachtgever:
Oslo Kommune Idrettsetaten - Oslo
 
Hoofdaannemer:
Kare Hagen - Lysaker 
 
Staalbouwer:
LECOR St%alteknik - Kungälv
 
Architect:
JDS Julien De Smedt Architects - Brussel (B)
 
Studiebureau:
Norconsult - Sandvika
 
Bouwtijd:
-
 
Fotograaf:
JDS, Marco Boella, Steven Wauters