Natuurhulpcentrum Opglabbeek

Elk revaliderend dier heeft een eigen plek nodig.

Opdracht en algemene beschrijving ontwerp 

Een goede aannemer moet de klant ‘ontzorgen’. Hij tracht door middel van geïntegreerde oplossingen en innovatieve technologie ieders leven makkelijker te maken. Dat geldt voor alle gebruikers van een gebouw… zelfs de dieren. Toen het Natuurhulpcentrum in Opglabbeek - de thuisbasis van de aannemer- medio 2014 aangaf dat hun infrastructuur dringend aan vernieuwing en uitbreiding toe was, snelde hij dus graag te hulp. Een revaliderend dier heeft een eigen plek nodig. Om aan het stijgend aantal revaliderende vogels en zoogdieren tegemoet te komen, wilde het Natuurhulpcentrum 28 nieuwe binnenkooien laten bouwen. Maar het budget van de non-profitorganisatie was natuurlijk eerder beperkt. Daarom bood de aannemer zijn diensten aan inkoopprijs min 10% aan, en ging hij actief op zoek naar partners die een duit in het zakje wilden doen. Deze sponsoring, in combinatie met de crowdfundingcampagne #SOSbeestjes, heeft de kosten voor het Natuurhulpcentrum herleid tot een minimum. Men is erin geslaagd het gebouw, waarvoor de plannen eerder al gratis getekend waren door een architect, op te leveren binnen de beloofde periode. Zo waren de dieren niet te lang ontheemd. In maart 2015 namen de eerste bewoners hun intrek, en op 1 mei werden de werken bekroond met een officiële opening door minister van Dierenwelzijn Ben Weyts.

De plaats van de thermisch verzinkte elementen

Alle dragende stalen elementen werden verzinkt.

Reden om voor thermisch verzinkt staal/duplex werd gekozen

Staal  verzinken dient in de eerste plaats om roestvorming tegen te gaan. Het Natuurhulpcentrum is een opvangplaats voor zieke en gewonde dieren. De constructies zijn vaak blootgesteld aan vochtige buitenlucht. Bovendien vormen de uitwerpselen van de opvangdieren een agressief milieu. Vandaar dat verzinken de beste keuze was.

Mate waarin verzinker betrokken werd bij project in ontwerpfase en communicatie tussen verzinker en klant over gebruiksdoel en (esthetische) eisen aan de te verzinken onderdelen

De aannemer werd als het ware een bouwpartner van Natuurhulpcentrum vzw. Hij beschikt over een eigen engineeringafdeling die de stabiliteitsstudies uitvoert. De projectvoorbereiding maakt op basis van deze studies en in samenspraak met de aangestelde ingenieur een uitgewerkt voorstel van aanpak voor de constructies, tot in het kleinste detail. Dankzij het eigen staalatelier wordt ook de staalconstructie in eigen beheer gemaakt. De verzinkerij wist vooraf welke specifieke bestemming het materiaal kreeg en aan welke invloed het verzinkte staal blootgesteld zou worden.

Opdrachtgever:
Natuurhulpcentrum, Opglabbeek (B)
 
Hoofdaannemer:
Mathieu Gijbels, Opglabbeek (B)
 
Staalbouwer:
Gijmacon Staal (Gijbels Groep), Meeuwen-Gruitrode (B)
 
Architect:
Piet Vos, Tongeren (B)
 
Studiebureau:
Mathieu Gijbels, Opglabbeek (B)
 
Bouwtijd:
2015
 
Fotograaf:
Marc Scheepers